Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede en ön saflarda olan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın, “Üç ay boyunda tavandan ek ödeme yapılacak” açıklaması sonrası yapılan ikinci ödemelere karşı tepkili. Performans ve diplomaya göre yapılan ödemelerde, kimi çalışan 10 TL, kimisi 2 bin TL alırken, riskli birimlerde 4D statüsünde çalışan temizlik emekçileri ise hiç ödeme alamadı.

Çeşitli hastanelerde görev yapan sağlık personelleri, maruz kaldıkları durumu anlattı. Ankara Şehir Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Eylem Kaya Eroğlu, “Mevcut olabilecek iş kazası, meslek hastalığı ve sigorta priminden sıyrılmak amacıyla ödemeler yaptılar. Sağlık çalışanlarının yaptıkları işi daha şevkle yapması için yapılan bir düzenleme olarak düşünüyorum” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BAŞARISI

Eroğlu, şunları ifade etti: “Koruyucu ekipman eksikliğinde, kavga ede ede, medyada sesimizi duyurarak ulaştık. Bu süreçte bizim hakkımızı ödeyecek bir miktar yok esasında. Ama bir hekime 16 bin TL ödenirken, temizlik işçisine hiçbir şey ödenmemesi… Emeğin karşılığı bu mudur? Aynı birimde benimle çalışan lise mezunu, bebek emziren arkadaşım 200 TL aldı, ben lisans mezunu olduğum için bin 300 TL aldım. Sağlık Bakanı bu ödemeleri duyurduğunda,Ne yapsak sağlık çalışanlarının hakkını ödeyemeyiz’ demişti, gerçekten ödemediler. Tavandan ödeme yaptıklarında başka haklarımıza da dokundular. Nöbet ücretlerimiz ödenmedi, asistan hekimlerin hakları verilmedi. Sadaka olarak dağıtılan hiçbir ücrete eyvallahımız yok, bu miktarları dağıtmalarına da gerek yok zaten. Sağlık Bakanı bir başarı elde ettim diyorsa, bu başarı sağlık çalışanlarının başarısı. Bir başarı varsa ortada Sağlık Bakanlığı’na rağmen bizim başarımız.

BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?

Sağlık çalışanlarının yıllardır “İnsanca yaşayacak bir ücret ve performans siteminin kaldırılması” gibi talepleri olduğunu belirten Eroğlu, “Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Tavandan ödemeyle birlikte çalışanlar arasında inanılmaz bir huzursuzluk doğdu ve iş barışımızın bozulduğunu rahatlıkla söyleye bilirim. Ayrımcılığa maruz kalan sağlık çalışanları şu soruyu sormaya başladı: Biz insan değil miyiz? Evet, sağlık bir ekip işi ama statüye, eğitime göre bu paralar dağıtıldı; biz isterdik ki herkesin riskine göre emeğine göre dağıtılsın” diye konuştu. 

AYRIMCILIK DAYANIŞMA DOĞURDU

Ankara İbni Sina Hastanesi’nde 4D statüsünde çalışan temizlik emekçisi Reyhan Karadeli, yapılan ek ödemelerden yararlanamayan gruptan.  Karadeli, “Taşeron olduğumuz zaman haksızlığa uğruyorduk, kadroya geçtik, taşeronu arar olduk. Herkes haksızlığa uğradığımızı belirtiyor. Geçenlerde iki doktorun şu sohbetine kulak misafiri oldum; ‘Biz az da olsa aldık ama temizlik personelleri hiç alamadılar, yazık günah değil mi? Hastalarla sarmaş dolaş olanlara nasıl bir ek ücret verilmedi, anlamış değilim.’ İktidar ayırımcılık yapmak istedi ancak bizi birbirimize daha çok bağladılar. Ayrımcılık bir dayanışma doğurdu” ifadelerini kullandı.