Tıbbi bilgilerini bilimsel kongreler aracılığı ile güncellemek isteyen hekimlerin son yıllarda artan kongre katılım ücretlerindeki fahiş fiyatlar karşısında ne yapacaklarını bilemedikleri belirtildi.

Kıbrıs'ta devam eden 57.Türk Pediatri Kongresi'nden örnek vermek gerekirse Nuhun Gemisi Otel'de 4 gece her şey dâhil tek kişilik konaklama bedeli (22-26 Mayıs 2022 tarihleri arası) 1200 euro iken, ETS Tur sitesi üzerinden 1 hafta sonrası sorgulandığında (29 Mayıs-2 Haziran 2022 tarihleri arası) fiyatlar 10-12 bin tl arası değişiyor. Euro kuru 17 tl olarak alınırsa 20.400 tl olan konaklama bedeli acenta üzerinden alınacak fiyatın 2 katından fazlaya geliyor.



Konaklama bedeline ilâveten kayıt bedeli adı altında istenen ücret ise 3.700 tl. Ulaşım bedeli ise İstanbul-Kıbrıs arası tek yön 2000 tl. Anadolu şehrinden gelecek bir hekimin aktarma ücreti de dâhil edildiğinde 3.500 tl civarı bir ücret çıkıyor. Havalimanı traansfer bedeli ile ulaşım bedeli 5.000 tl'ye ulaşıyor.

Bu mâliyetler ile 4 günlük bilimsel bir kongreye katılmanın mâliyeti yaklaşık 30.000 TL'ye geliyor. Özellikle konaklama bedelinin acentalar devre dışı bırakılıp toplu alımlar ile çok daha düşük bir mâliyetle karşılanabilecekken, aynı dönemde bireysel olarak tâtil yapmak isteyen birinden istenen ücretin 2 katının istenmesi mâliyetleri yükseltiyor.

Hekimler 2 aylık maaş+sabit dönerini bile verse karşılayamayacağı kongreye katılamayacağı için mecburen sponsor firmaların kapısını çalıyor.

Kongrelerden elde edilen kârın düzenleyen derneklere aktarıldığı ve katılımcı/oturum başkanı(3-4 kişinin konuştuğu oturumlara iki başkan) adı altında dâvet edilen -isimlerin/konuların/slaytların/konuşmaların pek değişmediği- "hoca"ların katılım/konaklama/ulaşım/transfer bedelli karşılandığı için fiyatların bu kadar yüksek tutulduğu biliniyor.

Konaklama bedelleri bu kadar fâhiş iken "kongre kayıt bedeli"nin neden ayrı olarak alındığı ise tam bir muâmma. Ayriyeten kongrelere katılan ilaç firmalarından stand kiralama, uydu sempozyum, yaka kartı ipi sponsorluğu vb. adı altında ücretler de alınıyor.

Not: Kongreler ile ilgili sorunlar genel sorunlar olup, Türk Pediatri Kongresi aktif olarak devam ettiği için örnek olarak verilmiştir. Kongre ücretleri kongrenin resmi sitesinden alınmıştır.