Plastik cerrahi, beyin ve ortopedi ameliyatlarında kullanılan malzemeler, İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane yönetimi tarafından ihale usulü ile alınmakta.

Genellikle de 22/F yani doğrudan temin yöntemiyle...

Buraya kadar bir sıkıntı yok...

Alınan malzemeler disposable yani tek kullanımlık değil. Malzemeler steril edilip tekrar hastaların ameliyatlarında kullanılıyor.

Örneğin plastik cerrahide elmacık kırığı, beyin cerrahide omurilik kırığı, ortopedide ise çapraz bağ yırtıklarında kullanılan tıbbi sarf malzemeleri bunlar...

Daha sonra sarf malzemeleri sterilizasyon için firmaya gönderiliyor...

İşte "Dananın kuyruğu da buradan kopuyor" diyeceğim ama kuyruk boyumuzu aşmış durumda!

***

Rönesans firması, Şehir Hastanesi'nin sterilizasyon ünitesini bir alt firmaya kiralamış,

setler tek kullanımlık olmadığı için de söz konusu bu firmanın A'dan Z'ye bütün malzemeleri steril ettiği ve kayıt altına aldığı bildirildi.

Firma yetkilileri geçen günlerde Şehir Hastanesi yönetiminden kendilerine bir yazı gönderildiğini belirterek şu iddialarda bulundular:

"Rönesans Holding'in, kiraladığı şirketten aldığı 32 TL'lik sterilizasyon hizmetini, 112+ KDV'ye Şehir Hastanesi'ne fatura ettiğini öğrendik! Ve bu parayı firmalardan tahsil edeceğini belirtir bir yazı gönderdi bizlere. Hatta hastane yönetimi o kadar ileriye gitti ki, hastane açıldığından bugüne kadar tüm steril ettirilen malzemelerin kayıtlarının tutulduğunu, geriye dönük de alacaklarını iletti. Biz de malzeme vermeyi bir gün durdurduk. Sonra geri adım attılar ama biz kararlıyız. Bu para bizden talep edildiği anda malzeme vermeyi durduracağız. Günlük maliyeti neredeyse 6 bin lirayı buluyor bu malzemelerin sterilizasyonu. Sağlık Bakanlığı'nın bununla ilgili iç yazışması varmış ama bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. 2-3 ay sonra Şehir Hastanesi bu şekilde devam ederse malzeme bulamayacak!.."

İşte Şehir Hastanesi yönetiminden firmalara gönderilen yazı:

***

Şimdiii...

Tezgâh o kadar güzel kurulmuş ki!..

Devlet Hastanesi sandığımız şehir hastaneleri içinde "sineğin yağını çıkarır" gibi sağlık hizmetinin tümü için ödenen bedellerden çok daha fazlası sterilizasyon gibi, temizlik gibi, bakım onarım gibi, hasta taşıma gibi...

Say say bitmez onlarca icat edilmiş bu tür müteahhit şirkete tekel hakkı verilmiş hizmetler için ödeniyor.

Ha biz bunu nereden öğreniyoruz, Şehir Hastanesi'nde ameliyatlarda kullanılan sarf malzemelerini satan tıbbi malzeme firmalarına sterilizasyon bedellerinin onlardan alınacağı yazısından.

Mızrak çuvala sığmıyor yani!..

Televizyon reklamlarında "kamu spotu" diye boşa dönüp durmuyor bu şirket hastanelerinin.

Anlaması, anlatması zor...

Malzeme satan firmalar da korkmuş durumdalar.

Hatta iddialarına göre hastaneye bir günlüğüne malzeme vermeyi bile durdurmuşlar.

Müteahhit şirkete para yetiştirmekte zorlanan yönetim, ödenen yüksek bedellerin bir kısmını bir yerlerden çıkarma çabasında!

Ancak fiyatı belli bir malzemeyi satın aldığın bu tedarikçilere sonradan ve geriye dönük olarak, "Senin malzemeni steril etmek için hastane tekel şirketi 112+ KDV para aldı benden. Bunu isterim senden" diye işin içinden çıkmak istemekte.

Diğer devlet hastanelerinde de taşeronlar yapıyor bu işi ama onlara ihale ile 30 lira ödeniyor sadece.

Şehir Hastanesi'nin alametifarikası burada işte!..

Kaynak: yenidonem.com.tr/Lale AKASOY