Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık hizmeti alan bir hasta yakını, hastasının mağduriyetine neden olan bazı aksaklıklara dikkat çekti. Hastane yönetiminden tedbir alınmasını istedi.

YAŞANANLARI VE YAŞADIKLARINI ÖZETLEDİ

Konuya ilişkin yaşananları ve yaşadıklarını özetleyen hasta yakını şöyle dedi; “Geçtiğimiz hafta Salı günü 83 yaşındaki babamı hastaneye yatırdım. Dahiliye Servisi’nde yatak doluluğu olduğu için başlangıçta Üroloji Servisi’ne, daha sonra tekrar Dahiliye’ye yatış yapıldı. Doktorumuz geçen hafta Cuma günü ultrason istedi. Ancak o gün ultrason çekimi akşam saatlerine kaldığı için yetişmedi. Hafta başı pazartesi günü sabah ultrason çekimine hazırlandık. Babamın kanında enfeksiyon çıkması nedeniyle tedbir amaçlı öğleden sonra ultrasona gidilmesi uygun görüldü. Ancak yoğunluk nedeniyle yine ultrason çekilemedi. Ayrıca hastanın aç olması gerektiği ifade edildi. Bize bu uyarı önceden yapılmamıştı. Pazartesi günü gece saat 24.00’den itibaren hastamızı aç bıraktık. Ertesi gün yani Salı günü ultrason çekilmesini bekliyorduk. O gün de yine yoğunluk nedeniyle akşama kaldık. Babamda kolon konseri dışında kalp yetmezliği, prostat, şeker, tansiyon vb. yan hastalıklar var. Pazartesi geceden Salı akşamına kadar aç kalmasına rağmen ultrasonu hala çektirememiştik. Nedenini sorgulamak için ultrason birimine başvurduğumuzda ‘istek’ atılmadığı cevabını aldık. Akşam olduğu için de cihazlar kapatılmıştı. Bu arada servisten yeniden ultrason isteği yapıldı.

SORGULADIM, İTİRAZ ETTİM

Yaşanan aksaklıklardan dolayı servise serzenişte bulununca başhekim yardımcılarına yönlendirildim. Başhekim yardımcılarına yaşanan aksaklığı izah ettim. Ultrasonu bir an önce çektirmek için tamamen kendi irademle Acil Servis’e başvurdum. Çok şükür acil serviste ultrason çekimi yapıldı. Servise geri döndüğümde hastalık ve yaşlılık gibi nedenlerle babamın altına kaçırdığını gözlemledim. Yatak çarşafını değiştirmek için servise başvurdum. Çarşafın gönderileceği cevabı verildi. Bir süre bekledim ancak yatak çarşafının kısmen değil, tamamen ıslak olduğunu gördüm. Babamın üst ve başını değiştirip koltuğa oturttum. Tekrar servise giderek çarşafın gelmediğini haber verdim ve babamın koltukta oturmaktan dolayı muzdarip olduğunu ilettim. Servis görevlisi bana depoyu gösterdi. Aynı katta bulunan depoya giderek bir adet temiz çarşaf alıp hastamın yatağına serdim. Servis görevlilerine neden çarşafın gelmediği sorduğumda görevlilerin o sırada katta bulunmadıkları ya da meşgul olduklarını ifade ettiler. Hastane başhekimi ile görüşmek için gittim, toplantıda olduğu için durumu sekreterine aktardım. Hastamın tedavisi halen devam ediyor.

LÜTFEN BİRAZ DAHA HASSASİYET

Hastanemiz gerçekten büyük bir sağlık kuruluşu. Çorum'un yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen binlerce insana sağlık hizmeti sunuyor. Her kurumda olduğu gibi hastanede de bazı aksaklıklar, noksanlıklar yaşanabilir. Hasta ve hasta yakınları genellikle üzgün, enerjileri ve moralleri düşük oluyor. Üstüne üslük sağlık hizmeti sunumunda bireysel hatalardan kaynaklı zorluklar yaşayınca çaresizlik artıyor. Ancak hastaneler insan sağlığına hitap eden kuruluşlar. Diğer kurumlardaki noksanlıklar bir ölçüde telafi edilebilir ancak hastanelerde yöneticisiden kat görevlisine kadar hassasiyet en üst düzeyde olmalı. Herkesin başına hastalık gelebilir. Bazı zamanlarda aynı zorluklarla , bu zorlukları bilerek veya bilmeyerek insanlara yaşatanlar da karşılaşabilir. Empati yapılabilirse, bireysel hatalar en aza indirgenebilirse, daha duyarlı hareket edilebilirse hem hastalar sıkıntı yaşamaz hem hasta yakınları.”

Editör: Haber Merkezi