Hastane ihalelerindeki şartnameler, tüketilen kuru gıdalar konusundaki sorunları ortaya çıkardı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ve üniversitelerdeki eğitim araştırma hastanelerinin “2019 Yılı Kuru Gıda Teknik Şartnamesi”ndeki "böceksiz olsun, fare pisliği içermesin" benzeri olmaması gereken şartlar dikkat çekti.

Gazete Rüzgarlı'nın haberine göre,ihalelerde istenilen gıdaların çoğunluğu; milföy hamuru, makarna, nohut, kuru fasülye, pirinç, şehriye, salça, yağ, baharat, toz şekerden oluştu. Alınacaklar listelerindeki kuru gıdaların ihale şartnameleri, hijyen açısından var olan durumu gözler önüne serdi.

“Fare pisliği içermesin”

Milföy hamuru için “acılaşmış, ekşimiş ve tabi olmayan tat ve kokuda olmamalıdır” ve “gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır” şartına yer verildi. Makarna konusunda “pişmeden veya piştikten sonra gayri tabii veya fena koku ve lezzet, acılık ve anormal ekşilik bulunmayacak”, “kırıklı, küflenmiş, kurt, böcek veya diğer parazitleri ve aksamını havi veya bunlar tarafından yenmiş olmayacak” ve “içinde fare pislikleri, hayvan gübresi, çuval döküntüsü, kıl ve ip parçası gibi cisimler içermeyecek” ifadeleri yer aldı.

“Böceksiz olsun”

Salça başlığı altında “canlı, cansız böcekler ve bunların parçaları bulundurmamalı” şartı, pirinç başlığı altında “gözle görünür küflü ve kızışmış tane ile canlı-cansız böcek, güve ve hayvansal kalıntılarını, yumurtalarını içermemelidir” şartı koşuldu. Buğday için “güvesiz olsun” isteği, mısır unu için “kurt yenikli olmasın” şartları dikkat çekti.

“Bütünü küflü olmasın”

Kahvaltılık tereyağları için “plastik küvet poşette olacaktır”, “PVC ambalaj üzerine alüminyum folyo veya kalay folyo, yüksek ısıda preslemek suretiyle kapatılacaktır”, “PVC’ler temiz, sağlam ve önceden kullanılmış olmayacaktır” şartına yer verildi. Kimyon için “yabancı madde içermeyecektir”, “bütün baharat çürümüş, küflenmiş, boyanmış, bozulmuş olmayacaktır”, “canlı cansız böcek bulunmayacaktır”, “boya maddesi veya kimyasal madde içermeyecektir” şartı yer aldı. Dondurma için ise “küflenmiş, acımış, kurtlanmış, kötü koku oluşmuş, haşereler tarafından yenmiş ve nemlenmiş olmayacaktır” şartı koşuldu. 

Editör: Haber Merkezi