Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre, hastanenin mali durumu kötüye gidiyor. Üniversitenin Döner Sermaye İşletmesi birimlerinin 2020 yıllarına ait mizan cetvelleri, bilançoları ile gelir tablolarının incelenmesi sonucunda; Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 2020 yılında 484 milyon 631 bin 292 lira borcu olduğu ortaya çıktı. Hastanenin 2020 yılına ait alacağı ise 25 milyon 905 bin 646 lira. Borçtan alacakları çıkardığımızda ise hastanenin 458 milyon 745 bin 646 lira zararda olduğu ortaya çıktı. Raporda, hastanenin mali durumunun kötüye gittiğini vurgulayan Sayıştay, hastane yönetimince alınan bir takım önlemlerin tek başına yeterli olmadığını da ekledi. Ayrıca hastaneye 2020 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesinden kar/zarar durumunun iyileştirilmesi için 401 milyon 311 bin 864 lira kaynak aktarıldı. Bu kaynağa karşın borç 57 milyon liraya inse de mali durum düzelmedi.

Kaynaklar yetersiz

Raporda, tıbbi malzemeden ek ödemelere kadar birçok gider kalemine sürekli ve düzenli olarak zam geldiği hatırlatılarak, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesindeki fiyatlarla zamlanan giderlerin karşılanamadığına dikkat çekildi. Sayıştay, hastanenin mali durumu hakkında ayrıca şu noktalara değindi: “Ne kadar kaynak aktarılırsa aktarılsın hastanedeki mali kötüleşme, girdi ve çıktı kalemlerindeki denklik sağlanmadığı sürece devam edecektir. Satıcılar hesabındaki durum da bunu destekler niteliktedir. Zira aktarılan kaynağa rağmen borç düzeyinde ciddi bir azalış yaşanmamıştır. Dolayısıyla Üniversitenin Tıp Fakültesi Hastanesinin mali yapısının güçlendirilmesi için hem Kurum içi hem de Kurum dışı gerekli olan tüm girişimlerin yapılması son derece önem arz etmektedir.”

Veresiye sağlık hizmeti

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin mali durumunu değerlendiren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, sorunun temelinde enflasyon karşısında güncellenmeyen SUT fiyatları olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin tüm kamu hastanelerinde benzer durumun yaşandığını vurgulayan Kaynak, şöyle konuştu: “SUT fiyatları, artan döviz ve enflasyon karşısında güncellenmeyince firmalardan alınan malzemelere güncel fiyattan ödeme yapılması gereği doğdu. Firmalar da bu durumu bildiği için ödenme vadesini göz önünde bulundurarak ihalede teklif veriyor. Dolayısıyla burada rakamlar ister istemez vadeye paralel olarak şişkinlik göstermeye başlıyor.”

Medikal sektörünün devlet ve özel hastanelerden toplamda 6 milyar lira alacağı olduğunu hatırlatan Kaynak, “Medikal sektörü üniversite hastanelerini uzun zamandır destekliyor. Borcunu alamadığı zaman veresiye malzeme ile bu hastanelerin çalışmasını devam ettiriyor” ifadesini kullandı.