Açıklamada, Fransa’da görev yapan hemşirelerin %30’nun ise mesleğini çocuklarını veya yakınlarına tavsiye etme kanaatinde olduğu da ifade edildi.

%94'ü TOPLUMDAN SAYGI GÖRMEDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYOR

Çalışma koşullarının kötüleşmesi anket sonuçlarına yansırken Fransa’daki hemşirelerin %94’ünün yaptıkları işin toplumda yeterince saygı görmediğine inanıyor.

"1900 EURO MAAŞ ALIYORUM AMA ALDIĞIMDAN FAZLASINI ÇALIŞIYORUM"

İş bırakmayı düşünen bir hemşire, “sevdiğim bir iş ama kendime kötü davranmasına izin vermeyeceğim. Çok yorucu olduğu için istifa etmeyi düşünüyorum bana 1900 € (36 bin 826 TL) ödeniyor, makul bir maaş ama aldığımdan fazlasını çalışıyorum” dedi.

Fransa’daki sağlık hizmet kalitesinin dünya çapında ünlü olduğu belirtilen Fransa Hemşireler Ulusal Birliğinin açıklamasında Fransa’daki hemşirelerin bu konuda söyleyecekleri sözler olduğunu açıkladı.

Bilindiği gibi geçtiğimiz Salı günü Fransa’da sağlık personelleri kötüleşen çalışma koşulları sonrası tepkilerini dile getirmek için Paris’te bulunan Sağlık Bakanlığına yürüyüş düzenleyerek ülke çapında protesto gösterileri yaptı.

Eylül ayında hemşireler, işin stresinden kaynaklandığına inanılan bir intihar dalgasının ardından eylem çağrısında bulundu.

Sendika liderleri tükenmişlik nedeniyle artan sayıda intihar girişimi konusunda uyarıda bulunuyor.

Ulusal Hemşireler Derneği CNI'nin başkanı Nathalie Depoire, "15 yıldır ameliyathanede hemşiresiniz ve bir sabah kendinizi kardiyolojiye atılmış halde buluyorsunuz" dedi. Bu durumun hemşirelerin hastaların sorularını yanıtlayamadıkları için "aptal hissetmelerine" neden olduğunu söyledi.

Hemşireler Le Monde gazetesine, 5 – 6 yıl öncesine göre günde neredeyse 2 kat daha fazla hastayı tedavi etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “ Her zaman içmek, yemek yemek veya tuvalete gitmek için zamanımızın olmadığı günler oluyor. Görevlerimi bitirmek zamana karşı bir yarış," şeklinde konuştular.

MAAŞLARININ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYOR

Hemşirelik dernekleri de sahip oldukları beceri ve sorumluluğa eşit olacak şekilde maaşlarının yeniden değerlendirilmesini istiyor.

Fransa Sağlık Bakanı Aralık ayına kadar çalışma koşullarını iyileştirmek için bir plan hazırlama sözü verdi.