Salgınla mücadelede canla başla çalışan sağlık çalışanları ek ödemelerde sıkıntı yaşıyor

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya: Hekimlerin hakkı ödenmez tarzında açıklamalar oldu yetkililer tarafından ama süreç içerisinde gerçekten sağlık çalışanlarının hakkı ödenmedi. Döner sermaye ödemeleri Türkiye'nin hemen hemen bütün hastanelerinde gecikmeli olarak ödenmeye başlandı. 

Söz verilen ödemelerde çok ciddi düşüş var

Örneğin pandeminin en yoğun olduğu Nisan ayında bir hemşire 1.600 Lira ek ödeme alırken şu anda pandemi servisinde çalışan bir hemşire arkadaşımız 7 liraya düşen bir ek ödeme alışı söz konusu. Koronavirüslü hastalara bakan arkadaşlarımız bu ay örneğin 300 400 lira civarında bir ek ödeme alırken, yine pandeminin en yoğun olduğu dönemde 1600 lira civarında alıyorlardı. Daha önce 8- 9 bin lira daha fazla ek ödeme alan tavandan ek ödeme alan hekim arkadaşlarımız bu süreçte 3000 -  4000 lira ile sınırlı bir ek ödeme alabildiler

BAKAN KOCA SALGININ BAŞINDA MÜJDE VERMİŞTİ

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca sağlık çalışanlarına ek ödemelerin tavandan yatırılacağını duyurdu, bir sürede öyle oldu ancak aradan geçen zamanda salgın nedeniyle hasta sayısı düştüğü için kamu hastanelerinin döner sermayesi azaldı. Bu azalmayla birlikte sağlık çalışanının ek ödemelerinde de ciddi azalmalar oldu. Şu anda normalde alınan gelirlerinin üçte biri kadar. Kimi yerlerde bunlar bile ödenmemeye başlandı. Diğer sağlık çalışanları açısından da çok ciddi sıkıntılar var. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA EK ÖDEME ADALETSİZLİĞİ VAR

Çalışanlar arasında Covid servislerinde çalışan - çalışmayan gibi ciddi farklar oluştu.  Koronavirüs'ün getirdiği belirsizlik, korku ve kaygı önemli oranlarda sağlık çalışanları açısından psikolojik açıdan bir takım takım sıkıntılar oluşturuyorken gelirlerdeki azalmalarda büyük bir sıkıntı oldu. Çözüm olarak ek ödemelerin hastanelerin gelirlerinden değil değil merkezi bütçeden ödenmeli ve sadece hekimlere yönelik de değil tüm sağlık çalışanlarına ayrılacak biçimde bu ek ödemelerin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.