Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından uygulamaya sokulan 3'lü vardiya sisteminin sadece hemşirelere yönelik olması Cuma gününden bu tarafa tepkileri çekmeye devam ediyor.

1-Sözleşme metninin ve yasanın verdiği hakla Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde 3 lü vardiya sistemine geçilmiştir. Bu sistemi geçilirken çalışacak olan hemşirelerin fikri kesinlikle alınmamış, dayatılmıştır.

2- 16-24 ve 24-08 mesailerinde çalışacak olan hemşirelerin ulaşım sırasında yaşayabileceği tehlikeler göz ardı edilmiş, can ve mal güvenliği tehlikeye atılmıştır.

3-Pandemi sürecinde esnek mesai ile çalıştırılması gerekilirken haftanın 5 günü hastaneye getirtilip temasın arttırılması bulaşı arttıracaktır.

4-Eşlerin ikisininde nöbetli çalışması durumunda birbirlerini görmesi güçleşecek aile birliği zarar görecektir.

5-Vardiya saatlerinin uygunsuzluğu çocuklarına baktıracak birini bulamamalarına yol açacaktır.

6-Düşkün durumda olan anne babaya sahip hemşirelerin yoğun vardiyalardan ötürü ailesine bakması güçleşmiştir bedenen ve ruhen çöküntüye yol açacaktır.

7- İkili vardiyalı sistemde haftada en fazla iki gün uykusuz kalınacakken üçlü vardiya sisteminde haftada en fazla 5 gün uy

8- İkili vardiyalı sistemde haftada en fazla iki gün uykusuz kalınacakken üçlü vardiya sisteminde haftada en fazla 5 gün uykusuz kalınacak hemşirelerin biyoritmi bozulup çeşitli hastalıklara davetiye çıkaracaktır.

9-ilimizde yaşanan deprem sonucu konut bulmakta zorlanan hemşireler çevre il ve ilçelerden geliş-gidiş yapmaktadır. Üçlü vardıya sistemi ile bu grubun yaşayacağı ulaşım sorunu göz ardı edilmiştir.

10-Hava şartlarının olumsuz etkisi ile üçlü vardiya sisteminin uygunsuz saatleri ulaşımı güçleştirecektir.

11- Beş gün üst üste hastanede olmak aile birliğinin ve bütünlüğünün parçalanmasına yol açacak çocuklarıyla hiçbir paylaşımı ve ortak zaman dilimi bırakılmayan sağlıkçının ebeveynlik rolü elinden alınacaktır.

12-Nöbet usulünde çalışırken hemşirenin ertesi gün dinleneceğini bilmesi tüm verimi ile çalışmasını sağlarken 24-08 mesaisinden sonra ertesi gün tekrar çalışacak olması verimi düşürecektir.

13-Gece 24 te teslim alınırken hasta başı teslimlerinde hastaların konforu bozulaca

Editör: Haber Merkezi