Dün akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularına cevap veren Bakan Koca, sahte doktor Ayşe Özkiraz olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesi olayıyla ilgili doktorun kemik yaşıyla ilgili raporunun Bakan Koca’ya sorulması üzerine ise “bu konuyla ilgili de soruşturmamızı açtık” yanıtını verdi.

‘Yerli HPV tanı kiti 10 gün içinde devreye girecek’

Bakan Koca, HPV aşısına dair ilerlemelerle alakalı soruya “Yerli HPV tanı kiti 10 gün ortamında devreye girecek. HPV aşısıyla alakalı de planımız hazcacaırlanıyor. Hangi yaş gruplarına öncelikli olarak uygulayacağımız hususu üstüne çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Risk grubundakilere hatırlatma dozu tavsiyesi

Koca, son dönemde hastanelerde yaşanmış olan yoğunluğa dair “Üst solunum yolu şikayetleriyle başvuran hastalarımız arttı. Bu hastalıklar en oldukça RSV, sonrasında sırayla influenza, rhinovirüs ve Covid şeklinde. Üst solunum yolu sendromu olan şahıslar maske takarak normal yaşama karışmalı. Hastalığı ne olursa olsun bulaştırmamaya özen göstermeli. Aşılama hususu ile alakalı bir yavaşlama natural olarak var. Ancak risk grubundaki bireylerin hatırlatma dozlarını olmasını tavsiye ediyorum. Güvenle Turkovac olabilirler” diye mevzuştu.

‘İlaçlara en az 2 kez artış olması gerektiği kanaatindeyiz’

Bakan Koca, baazı ilaçların piyasada bulunamadığı savına dair de “Gündemimizdeki en mühim mevzu bu. Problemleri çözeceğiz. Maliyetler arttı, çözüm için bir yol haritamız var. İlaç fiyatlarında senede 1 kez artış olması katılıyorum değil. Belli dönemlerde en az 2 kez olması gerektiği kanaatindeyiz. Ancak şunu belirtmeliyim; bu dönemde hasta sayımız ve reçete sayımız yüzde 40 oranında arttı.”

“Dolayısıyla bu dönemde hasta yoğunluğu, reçete adedinin çokluğu, belli ilaçlarda tüketimin yoğunluğu ilaveten dünyada ham madde probleminin zenginliği mühim bir neden. Buna ek olarak şubat aralığında yapılacak olan bir önceki senenin euro kuru ortalaması üzerinden artış beklentisi bu bozukluğu daha da arttırıyor. Dvakasısıyla bizim buna değişik bir yaklaşım getirerek vakası çözecek tedbiri süratle devreye almamız gerekiyor. Yıl içinde aniden çok güncelleme olabilir, onu tartışıyoruz. Bu devreye özel olarak, şubat evveli dönemde ne yapabiliriz çalıştık. Çok uzun sürmeyecek” dedi.

‘SMA’lı çocuklarla alakalı sorun ilaç maliyeti değil’

Bakan Koca, SMA’lı çocuğu üzerinden dolandırıcılık meydana getiren anneye dair, “Israrla söylüyorum. SMA’lı çocuklarla alakalı sorun mutlaka ilacın maliyeti değil. Biz tüm çocuklara, faaliyeti ispatlanmış olan nusinersen faktör maddeli ilacı gerçi veriyoruz. Bu ilacın kullanılamadığı haller için spinal bozukluğu olan çocuklar için şimdi oral alımı olan ikinci bir ilacı da kullanıma alıyoruz. SMA Bilim Kurulu’muz önümüzdeki haftalarda toplanacak. Gen tedavisiyle alakalı ise SMA Bilim Kurulu’muz mevzuyu oldukça yakın takip ediyor, faaliyetiyle alakalı yeterli ispat görülürse bu tedaviyi vermekten de hiçbir geri durmayız” açıklamasında bulundu.