İŞTE O HABER;

Çanakkale, en fazla vaka görülen il oldu. 3 hastane boş dururken ihtiyaçlara ancak cevap verebilen 2 hastane aynı zamanda pandemi hastanesi yapıldı. Pozitif olan hastalar ile normal hastalar aynı yerde tedavi ediliyor. Sağlık çalışanları, ortaya konulan yanlış uygulamalara isyan ediyor. Yanlış yönetim nedeniyle ilde çöken sağlık siteminin başında bulunan ve görev süresi 3 ay daha uzatılan Ali Taşçı’nın istifası artık açık açık isteniyor.
 
Türkiye’nin risk haritasında 'çok yüksek risk' ile 'kırmızı' kategoride yer alan Çanakkale'de her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 8- 14 Şubat tarihleri arasında 37,61, 15- 21 Şubat tarihleri arasında 43,76, 20- 26 Şubat tarihleri arasında 81,51, 27 Şubat- 5 Mart tarihleri arasında 107,29 iken, 6- 12 Mart tarihleri arasında 149,76, 13-19 Mart tarihleri arasında 202,75'ye, 20- 27 Mart tarihleri arasında 348,81, 27 Mart- 2 Nisan tarihleri arasında 546,77, 3- 9 Nisan tarihleri arasında 797,34'ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından bu akşam paylaştığı rakamlara göre, kentte 10- 16 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 962,98 oldu.
 
POZİTİF VE NORMAL HASTALAR AYNI YERDE
Bir önceki hafta Türkiye üçüncüsü olan Çanakkale'nin Türkiye birinciliğine yükselmesi kentte yaşayanları tedirgin etti. Vaka sayılarının hızla artması, ildeki sağlık alanında ortaya konulan uygulamaların da etkili olduğu belirtiliyor. Çanakkale’de şehir merkezinde 3 boş hastane olmasına rağmen günlük hastalara ancak hizmet verebilen iki hastane de pandemi hastanesi yapılması en büyük hata olarak görülmeye başlandı.  

 Hem ÇOMÜ Hastanesi’nin hem de Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde bazı bölümlerin yoğun bakım servisine dönüştürülmesi, sağlık sektörünü olumsuz etkiledi. Bu düzenleme nedeniyle normal hasta ile pozitifli hastaların aynı hastanelere gitmesi vakaların artışına neden olarak gösteriliyor. Bunun yanında bu hastanelerin pandemi hastanesi olmasının ardından yoğunluk da arttı. Hastanelerdeki yoğunluk virüsün hızla yayılmasına da neden olduğu ifade ediliyor. Uzmanların tüm uyarılarına rağmen boş hastanelerden birisinin pandemi hastanesine dönüştürülmesi vakaların hızla artması sonucu sıkıntı daha da büyüdü.  Vakalar hızlar artarken STK’lar ve uzmanlar ayrı bir hastanenin pandemi hastanesi olmasını istemesine rağmen İl Sağlık Müdürlüğü adım atmaması dikkat çekiyor.
 
HERKES ŞİKAYETÇİ
Sağlık sektöründeki uygulamaları nedeniyle vatandaşların eleştirdiği Müdür Taşçı’dan sağlık çalışanlarından da uzun zamandır tepki yağıyor. Vaka artışında Türkiye 1’incisi olmamızın ardından her kesimden tepki yağmaya başlandı. 

Hastanelerdeki gelir adaletsizliğine bir de çalışanlara uyguladığı iddia edilen mobbingler nedeniyle hep gündem konusu oldu. Bu konuda davaları olan Taşçı’yı birçok sağlık çalışanı Ankara’ya kadar şikayetlerini iletti. Taşçı ayrıca, istemediği birçok sağlıktaki yönetici hakkında da soruşturma başlatmıştı.

SAĞLIK SENDİKALARI SINIFTA KALDAI  
Çanakkale’de sağlık sisteminin gün geçtikçe kötüye gitmesine rağmen sağlık sendikaları üzerine düşeni yapmaması dikkat çekiyor. Son günlerde bazı açıklama yapan sendika temsilcilerinin geçen süre içinde sesiz kalmaları ile dikkat çekmişti.  Sendikalar daha çok sağlık çalışanlarının maddi alandaki sorunlarını dile getirdi. Müdür Taşçı’nın yanlış uygulamaları nedeniyle sağlık alanında ortaya çıkan sıkıntılar bir kenara bırakıldı. Bu sorunlarda özellikle virüs alanında Türkiye 1’inciliği getirdi. Aylardır devam eden sorunun Sağlık Bakanlığı tarafından rakamlarla ortaya konulmasının ardından sendikalar açıklamalarda bulunması gözlerden kaçmadı.
 
İSTİFA ETSİN
Hem vatandaşların hem de sağlık sektörünün istemediği Müdür Taşçı’yı Cumhur İttifakı’nın ortakları AK Parti ve MHP’de istemiyor.  Pandemideki başarısızlığı da eklenince Taşçı istenmeyen müdür ilan edildi. Tüm bu tepkilere rağmen daha önce görev süresi uzatılan Taşçı’nın görev süresi 15 Nisan’da son bulmuştu. Herkesin gideceğine kesin gözü ile baktığı Taşçı sözleşmesinin 3 ay daha uzatılması şok etkisi yaratmıştı. Görev süresinin uzatılmasının ardından Çanakkale en fazla vaka olan il konumuna yükseldi.

Tüm bu yaşanan gelişmeler ve sağlık alanındaki kötü yönetim nedeniyle Müdür Taşçı’ya tepkiler yağıyor. Sadece sağlık çalışanları değil, Cumhur İttifakı, sendikalar ve halk da Taşçı’yı istemiyor. Tepkilere rağmen Taşçı’nın görevden alınıp alınmayacağı ise zaman gösterecek.
 
Hülya Öz