Fırat Üniversitesi Hastanesi Hak-Sen temsilcisi Haluk Bal, “Dinlenmeye vakit kalmıyor. Çocuğunu nöbete getiren anne var. Bu sisteme geçildiğinden beri sağlık çalışanları arasında korona virüsü sayısında çok artış yaşandı. İnsanlar hasta olup öleceğine, işsiz kalmayı tercih eder hale geldi” dedi.

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan 42 sözleşmeli hemşire 20 Kasım’dan beri uygulanan üçlü vardiya sistemine geçilmesiyle birlikte istifa etti. Fırat Üniversitesi Hastanesi Sağlık-Hak-Sen temsilcisi Haluk Bal, istifa eden hemşire sayısının aslında 42’den daha fazla olduğunu, bu yeni sistemden hiçbir sağlık çalışanının memnun olmadığını vurguladı.

'HASTA OLACAKLARINA İŞSİZ KALMAYI TERCİH EDİYORLAR'

Bu sisteme geçildiği günden itibaren yaşanan mağduriyetleri idareye defalarca dile getirdiklerini, fakat idarenin sistemi uygun gördüğünü ve “Sistemi bir deneyelim eğer eksileri daha fazla olursa kaldırırız” dediğini ve yaklaşık 2,5 aydır sistemin sorunları ile boğuştuklarını, istifaların da artık çalışanların dayanamamasından kaynaklandığını belirten Haluk Bal: “Üçlü vardiya çalışma düzeni; 08-16, 16-24 ve 24-08. Gece 12’den sabah 8’e kadar çalışan bir anne beş gece eşinden ve çocuğundan ayrı kalmış oluyor. Eski sistemde 16 saat çalışır 2 gün dinlenilirdi. Bu sistemde dinlenmeye vakit kalmıyor Her gün gelmek zorunda. Korona virüsünden dolayı bakıcılar evlere gelmiyor. Çocuğunu nöbete getiren anne var. Bu sisteme geçildiğinden beri sağlık çalışanları arasında korona virüsü sayısında çok artış yaşandı. Nedeni de hem çok fazla hastanede vakit geçiriyor olmaları hem de yorgunluktan kaynaklı bağışlık sisteminin düşmüş olması. İnsanlar hasta olup öleceğine, işsiz kalmayı tercih eder hale geldi" diye konuştu.

ÇOCUKLARINI NÖBETE GETİRMEK ZORUNDA KALIYORLAR'

Elazığ depreminden dolayı evleri hasar gören, merkezde ev bulamayan sağlık çalışanlarının haftalık 200 TL taksi ücreti ödemek zorunda kaldığını ya da üniversite lojmanlarında kalarak ailelerinden kopuk bir hayat yaşadığına dikkat çeken Sağlık-Hak-Sen temsilcisi Haluk Bal, “Malesef ki personel servisleri merkez mahallelere çalışmakta, lojman sadece bekar arkadaşlarımıza veriliyor. Sağlık Bakanlığı, 'tüm sağlık çalışanlarının 0-6 yaş grubundaki çocukları için kreş açılmasını’ içeren genelge gönderdi fakat iki yıl geçmesine rağmen hastanemizde bir kreş açılmadı. İlden gelen hemşire arkadaşlarımız eşleriyle aynı güne denk gelen nöbetlerinde çaresiz kalarak, çocuklarını ya nöbetlerine getirmiş ya da memleketlerine göndermiştir” dedi.
 Üçlü vardiya sisteminden dolayı çaresiz kalan 42’yi aşkın hemşirenin istifa etmek zorunda kaldığını belirten Haluk Bal, bir an önce eski sisteme dönülmesi gerektiğini söyledi.

'BU SİSTEME GEÇİLİRKEN BİZ ÇALIŞANLARA SORULMADI'

Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde görevli bir hemşire, bu sisteme geçilirken hastane çalışanlarına sorulmadığını belirterek, “Üçlü vardiya sistemi ile korona virüsü temas ve bulaş riskimiz arttı. Gebe olmama rağmen evde dinlenmeye vakit bulamıyorum, sürekli hastanedeyim. Uyku düzenim bozuldu, beslenme düzenim bozuldu, aile yapım bozuldu. Kontrole gitmek için bile boş vakit neredeyse bulamıyorum. İş çıkışları gitmek zorunda kalıyorum. Ben ve eşim bu durumdan çok büyük endişe duyuyoruz. Bizler önce büyük bir deprem yaşadık. Psikolojik olarak büyük bir çöküntü içerisine girdik. Bu zorlu süreci atlattıktan sonra korona virüsü süreci başladı bu hepsinden çok çok daha zordu, aylarca ailelerimizi göremedik. Biz ne para ne mevki talep ediyoruz. İşimizden memnunuz, mesleğimizin kutsallığının farkındayız. Hastane yönetimimizin en kısa zamanda üçlü vardiyayı kaldırmasını umuyoruz” dedi.

CHP VEKİLİ GÜRSEL EROL: SORUN ÇÖZÜLMELİDİR

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da sağlık çalışanlarına destek olmak, sorunlarını dile getirmek amacıyla bir açıklama yaptı. Salgından dolayı insanların zor ve stresli bir süreç geçirdiğini belirten Erol, “Sağlık emekçileri bu vardiya sistemi ile çalışamaz hale geldiklerini, sağlıklarının bozulduğunu ve en önemlisi ise corona bulaşışının artıklarını ifade etmişlerdir. Üçlü vardiyanın getirmiş olduğu ağır iş yükünden dolayı 42 hemşirenin istifa etmek zorunda kalmış ve birçok sağlık emekçisinin ise çalışma performansları ağır iş yükünden dolayı düşmüştür. Şu zor ve stresli süreçlerde fedakarca çalışan sağlık emekçilerimizin yaşadıkları problemleri çözmek ve daha rahat bir çalışma ortamı sağlamak adına Fırat Üniversitesi Hastanesi yönetimi ve sağlık çalışanları istişare yaparak yaşanılan mağduriyet çözülmelidir” diye konuştu.

Burcu Özkaya Günaydın / DUVAR 

Editör: Haber Merkezi