Onkoloji Uzmanı Dr. Önder Bağcı konuşmasında;

Bir hâkim düşünün, önüne bir dosya koyuyorsunuz ve buna hüküm ver diyorsunuz. Süren 5 dakika. 5 dakika sonra verdiğin hükümden adli ve idari olarak sorumlu olacaksın diyorsunuz.

BİLİRKİŞİYE VERDİĞİN SÜREYİ BANA NİYE VERMİYORSUN?

5 dakika ayırdığın bir dosyadan sorun çıkınca avukat onun üzerinde bir ay çalışıyor. Bilirkişiye gidiyor, benim 5 dakikada baktığım dosyayı 3 ay değerlendiriyor ve diyorki benim 100 hasta baktığım gün sen bu hastada yanlış yapmışsın diyor. Ben o hastada yanlış yapmadım kardeşim, benim yanlış yapmamın sebebi bana o sürede hasta baktıran zihniyettir. Bilirkişiye verdiğin süreyi bana niye vermiyorsun?

Sözüm Sağlığın Yöneticilerine: Bize sordunuz mu 5 dakika da bir hasta bakılır mı diye?

Vatandaşlarımıza sesleniyorum. Yahu emniyette efendi efendi bekliyorsun, banka da efendi efendi bekliyorsun. Maliye de efendi efendi bekliyorsun. Niye hastanede kabadayılık yapıyorsun kardeşim? Belimizde silah yok diye mi? İçimizde insan sevgisi olduğu için mi insan sevdiğimiz için mi bunu yapıyorsunuz? Bizim hocalarımız bize şiddet öğretmediler. Bizim hocalarımız bize insan sevmeyi öğrettiler.

HANGİ HAKİME VERDİĞİ KARAR YÜZÜNDEN TAZMİANT DAVASI AÇIYORSUNUZ?

5 dakika da baktığım dosyaya bilirkişi 2 ayını ayırıyor, avukat 3 ayını ayırıyor ve ben ceza alıyorum. Aldığım maaş 15 bin – 20 bin lira. Hekimlerin uğradığı tazminat cezaları trilyonluk. Ayıptır, günahtır. Siz hangi hâkime verdiği hatalı karar yüzünden tazminat davası açıyorsunuz? Hangi hâkim bu ülkede trilyonluk tazminat davaları ödüyor.

Hekimler Hakimler gibidir. Hekimler her zaman sizin yanınızdadır.

HAKİM VE SAVCILAR TIP MEZUNU OLSUN

Sağlık davalarına bakan hâkim ve savcılar tıp fakültesi mezunu olsun istiyoruz. Ben hâkimin önüne gittiğim zaman, savcının önüne çıktığım zaman bana o gün 100 hasta bakmışım muamelesi yapmıyor.

Ben geçen gün poliklinikte 85 hasta baktım. Servis de de 30 hasta vardı, baktım. Elhamdülillah bir sorun olmadı. Allahın yardımıyla sorun olmadı. İyi niyetimizle sorun olmadı. Ama sorun olsa ve bana ceza verilse, vallahi kıyamet günü o hâkim ve savcıdan şikayetçi olurum. O benimle gelip 80 hastaya baktığım gibi yanımda bekleyecek, benim sıkıntımı yaşayacak ve diyecek ki bu insafsızlıktır. Bu kadar kısa sürede bu kadar kritik hizmet alınan bir adama devlet olarak ceza vermem zulümdür diyecek.

Çözüm nedir?

Bir yanlış varsa tazminatı da devlet ödemelidir. Hekimlere yürünmemelidir. Koşullar Hindistan gibi hasta yoğunluğu ama hekimlerden talep ettiğiniz tazminatlar Amerikan standardında. Verdiğin maaş 10 bin lira, yüklediğin tazminat trilyon.

Haysiyetimiz niye tehdit altında?

Hastaneye giren herkes sövebiliyor, dövebiliyor. Yeterki gözüne kestirebilsin. Gözüne kestirmesi lazım. Kadın hekimlerimiz ve fiziki olarak zayıf doktor kardeşlerimiz daha çok saldırıya uğruyor. Fiziki olarak kuvvetli görünen ve yapılı görünenlerde pek sıkıntı olmuyor. İnsanlar savunmasız gördüğü çalışana saldırıyorlar ve küfrediyorlar. Haysiyetimizde tehdit altında.

Aklımız niye tehdit altında onu anlatayım. Canımıza tehdit var, malımıza tehdit var, iş güvenliği yok, yahu aklımızı yitireceğiz. İnsanlar bunu nasıl görmez. Yöneticiler bunu nasıl görmez? Buna niçin müdahale etmez.