Birçok ülkede olduğu gibi İspanya’da sağlık emekçileri ve market çalışanları gibi toplumun ihtiyaçları nedeniyle “evde kalamayanlar” alkışlarla ve çeşitli dayanışma eylemleriyle yüceltildiler.

Ancak son günlerde ülkede yaşananlar “hastalık korkusu” gerekçesiyle bu kesimlerin ayrımcılığa uğramaya başladıklarını gösteriyor.

Publico gazetesinin haberine göre, bunun bir örneğini Barcelona’da yaşandı. Jinekolog bir doktorun evinin yakınında parkedilmiş haldeki arabasına sprey boyayla “rata contagiosa” yani “bulaşıcı sıçan” yazıldı. Habere göre, son haftalarda nefret söylemlerine maruz kalan sağlık çalışanlarının sayısı artıyor. 

KOMŞULARDAN ‘TAŞIN’ BASKISI

Benzer şekilde sağlık çalışanlarının ya da market işçilerinin komşuları tarafından yaşadıkları binalardan ayrılmaları isteniyor. Bu genelde apartman girişlerine görünür yerlere asılan kağıt ya da karton dövizlerle ve anonim olarak ifade ediliyor ve bu emekçilerden “herkesin sağlığı için” yaşadıkları yeri terketmeleri isteniyor. 

Örneğin haberde paylaşılan bir fotoğrafta Murcia kentindeki bir süpermarket çalışanının, evinin kapısına asılı bulduğu anonim mesajda şöyle yazıyor: “Biz komşularınız ve herkesin iyiliği için bu (salgın) devam ederken başka bir konut bulmanı istiyoruz. Bir süpermarkette çalıştığını gördük ve burada birçok insan yaşıyoruz, daha fazla risk istemiyoruz. Teşekkürler”

‘NEFRET SUÇU’ OLARAK SORUŞTURULACAK

Hemşireler Genel Konseyi ise bir açıklama yaparak sağlık emekçilerine yönelik, salgın korkusu nedeniyle yaşadıkları binaları terketmelerini isteyen komşuları tarafından maruz bırakıldıkları “cahilce” düşmanlığı kınadı. Bu arada polisin de, emekçilere karşı nefret suçu olarak nitelendirilen bu mesajları soruşturacağı belirtiliyor. 

Editör: Haber Merkezi