Çankırı Devlet Hastanesi’nde uzman hekim olarak çalışan Ankara Tabip Odası (ATO) İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Dr. Benan Koyuncu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilmiştir.

Koyuncu’nun ihracına gerekçe olarak, “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 26’ncı maddesi ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) eklenen geçici 35’inci maddesi” gösterilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin güvenlik soruşturmalarına yönelik hukuksuz uygulamayı iptal etmesinin ardından OHAL ile birlikte ihraç edilen birçok kişi yargı kararıyla görevlerine geri dönmüştür ancak iktidar bu hukuksuz uygulamaları tekrar hayata geçirmiş ve hiçbir yargı süreci veya idari bir soruşturma olmadan soyut bir suçlama ile pek çok sağlık çalışanını ihraç etmiştir.

Covid-19 salgınının etkisi artarak devam ederken ve sağlık çalışanlarının izinleri iş yükü nedeniyle iptal edilirken hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ihraç edilmesi salgınla mücadeleyi de ve toplumun sağlık hizmetlerine erişimini de olumsuz etkilemektedir.

Bu bağlamda;

  1. Dr. Benan Koyuncu hangi gerekçeyle hekimlik mesleğinden ihraç edilmiştir? İhraç gerekçesi olarak gösterilen “suçlamanın” içeriği nedir?  
  2. Dr. Benan Koyuncu’nun hekimlik mesleğinden ihraç edilmesi kararı kim tarafından verilmiştir? İhraç kararı sizin onayınızla mı gerçekleştirilmiştir?
  3. Dr. Benan Koyuncu’nun ihracının, Soma’daki işçi katliamının ardından bir madenciyi tekmeleyen Yusuf Yerkel’e verilen iş göremez raporunu veren kişiyi ortaya çıkarmış olmasıyla bir bağı var mıdır?
  4. COVID-19 pandemisinin toplumun sağlık gereksinimlerini artırdığı bir süreçte hekimlerin ve sağlık emekçilerine yönelik söz konusu uygulamalar, toplumun sağlığa erişim hakkının ihlali değil midir?
  5. 2016-2018 OHAL döneminde ve daha sonra çıkarılan OHAL uygulamalarıyla ihraç edilen sağlık çalışanlarının sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı görevine iade edilmiştir?