Sabah Gazetesinden Faruk Erdem’in haberine göre, mevcut düzenlemeyle çalışan anneler doğum yaptıklarında 3 farklı ödeme alıyorlar. Alınan ödeme tutarı asgari ücretle çalışan anneler için en az 6,848 TL’yi buluyor. 

Doğum yapan çalışan kadınlara devlet büyük maddi destek veriyor. 1 çocuklu asgari ücretli bir anneye ödenen para, 6.848 lirayı buluyor. Ödenen tutar çocuk sayısı ve brüt maaşa göre farklılık gösterirken, 4 bin TL brüt maaşı olan bir kadın için toplam da ilk çocuk için 10 bin 435 lira, üçüncü çocukta ise 10 bin 735 liraya kadar çıkacak.

BRÜT MAAŞIN 3'TE 2'Sİ ÖDENİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışan asgari ücretli anneler için toplam 16 hafta olan annelik izni için (8'er hafta olmak üzere), çalışmadıkları bu süre zarfı için maaşları hesaplarına yatırılıyor. Gün olarak 112 güne tekabül eden bu süre için brüt maaşlarının 3/2 si ödenirken, bu ücreti almak isteyen anneler, doğum raporlarını işyerlerine teslim etmeleri yeterli. Geriye kalan işlemi işyeri tamamlıyor.

Bu yardım haricinde devlet, doğum yardımı adı altında ödeme de yapıyor. Bunun için devlet  çalışma şartı aramıyor. Bebeğin yaşaması şartı istenen bu ödeme türü için miktar çocuk sayısına göre değişiyor. Paranın annenin hesabına yatırıldığı bu ödeme için ilk çocuk için 300,00 TL, ikinci çocuk için 400,00 TL ve üçüncü ve sonraki çocuklar için 600,00 TL ödeme yapılıyor. Anneler bu ödemeyi alabilmek için bulundukları yerin Kaymakamlığına başvurmaları gerekiyor.