Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı’nda 2017 yılında bölümdeki hocalar arasında başlayan özel ameliyat krizi asistanlara yansıdı. İddiaya göre, hocaların, uzmanlık eğitimi için bölüme gelen asistan doktorları özel ameliyatlarına girmeleri için zorlaması ve ameliyata girmek istemeyenlere mobbing uygulaması, asistan doktorlar arasında huzursuzluğa yol açtı. Asistan doktorların özel ameliyatlara gitmeyi reddetmesiyle mobbing artırıldı.

HEKİMLERE MOBBİNG VE UZAKLAŞTIRMA

Ortadoğu News’in haberine göre, hocaların özel ameliyatlarına girmeyi reddeden bir doktor eğitimin uzatılması verilerek kurumdan uzaklaştırıldı. Konuyu mahkemeye taşıyan asistan hekim haklı bulunarak okula geri döndü ancak mobbing sona ermedi. Doktorun konuyu Tıpta Uzmanlık Kurulu’na bildirmesi üzerine bölüme denetleme yapıldı.

Denetleme sonucunda, asistan doktoru haklı bulan kurul, şikâyet konularının giderilmesi için üniversiteye 6 ay süre verdi. Belirtilen sürenin sonunda yeniden teftişe gelen ve asistan hekimlerin ifadelerine başvuran Kurul sorunların düzelmediği, asistan doktorlara daha fazla mobbing uygulandığını ve bölümde hiçbir eğitim faaliyeti yürütülmediğini tespit etti.

Kurul hazırladığı raporla birlikte Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı’nın eğitim yetkisini kaldırarak, burada uzmanlık eğitimi gören 9 asistan doktorun başka kliniklere nakledilmesine karar verdi.

DOKTORLAR REHİN ALINDI

Kurul’un hekimlerden uzmanlık eğitimlerine devam etmek istedikleri klinikler ile ilgili tercih listesi talep etmesi üzerine, hekimler tercihlerini dekanlığa teslim etti. Ancak dekanlık tercih listelerini yasal süre olan 2 ay içinde kurula göndermedi. Öğretim görevlileri bunun üzerine tercih formlarını kendi imkânları ile yolladı. Tercih formlarının gönderilmesi üzerine Kurul, 9 asistan doktorun yeni kliniklerini belirledi.

Atamaları yapılan 9 asistan doktor, yeni kliniklerinde eğitimlerine devam edeceklerini düşünürken, engelleme yine Tıp Fakültesi’nden geldi. Dekanlık, 9 asistanın yeni kliniklerinde eğitime başlaması için Sağlık Bakanlığı’na muvaffakatnameleri göndermedi ve asistanların ilişkilerini kesmedi. Asistan doktorların yeni kliniklerine nakillerinin yapılmasına dair yaptıkları resmi başvurulara da dekanlıktan bir cevap verilmedi.

PARASI OLANA AMELİYAT, OLMAYANA SEVK

Eğitim yetkisi kaldırıldığı için 1,5 yıldan bu yana yeni asistan alınmayan bölümde sürekli huzursuzluk yaşandığı öğrenildi. Başka kliniklere atanan asistan doktorların hocaları tarafından mesai dışı özel vakalara müdahale etmek zorunda bırakıldıkları belirtilirken, yaşanan gerginliğin en çok hastaları etkilediği öğrenildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tek yanık ünitesi ve parmak kopma ameliyatlarının yapıldığı merkez olan bölümde iddiaya göre, yüzlerce ameliyat vakası müdahale edilmeden başka kurumlara sevk edildi ve bunlardan bir kısmı da zamanında müdahale edilemediği için uzuvlarını kaybetti. Hocaların kabul etmemesi nedeniyle gelen hastaların sebepsiz yere Ankara, İstanbul ve Adana gibi illere sevk edildikleri belirtilirken, para ödeyerek özel ameliyat olanlara operasyon yapıldığı, para ödeyemeyen kişilere ise aylar sonraya randevu verildiği veya uzak şehirlere nakledildikleri kaydedildi.