Denizli Devlet Hastanesi diyaliz uzmanları Uzm. Dr. Evrim Bozkaya, Uzm. Dr. Bekir Yenizpazarlı, Uzm. Dr. Mehmet Batmazoğlu, Diyaliz Sorumlusu Ayşe Ak Gönüllü ve Murat Ünver’in imzalarını taşıyan kronik hemodiyaliz hastaları için tuttukları resmi tutanakta, Denizli Devlet Hastanesi’nde hastaların ne kadar ihmal edildiğini ve içler acısı olduğunu gözler önüne sermişler.

DENİZLİ’DE PANDEMİ VAKA SAYILARINDA CİDDİ ARTIŞ

Denizli Devlet Hastanesi Hemodiyaliz uzmanları tarafından tutulan resmi tutanakta, “Bilindiği üzere Denizli Devlet Hastanesi hem kronik hemodiyaliz ünitesi hem de hastanede yatan hastaların hemodiyalize alındığı akut hemodiyaliz ünitesi olarak yoğun bir hastanedir. Pandemi sürecinin başında hem hastaneye yatan hastalar için hastane içinde hem de hastaneye ileride yatırma imkanı bulunamayan (yer yokluğundan dolayı) kronik hemodiyaliz hastalarının hemodiyalize alınabilmesi ve diğer hastalara bulaş ihtimalini de önlemek adına kronik hemodiyaliz ünitesi içinde 2 makinelik izole bir yer oluşturuldu. Kronik diyaliz içinde böyle bir yer oluşturulmadı. Son iki aydır ilimiz genelinde pandemi vaka sayısındaki ciddi oranda artışla birlikte hastaneye yatışlar ve yatırılan pandemi hastalarında hemodiyaliz ihtiyacı çok arttı” şeklindeki serzenişleri Denizli’de covid-19 vaka sayılarının artışından bununla birlikte hemodiyaliz ihtiyaçlarının da arttığından söz edildiğine göre, bu tutanak Denizli’deki durumun vahametini tüyler ürperten şekilde ortaya koymaktadır.

HASTALAR İÇİN YER VE YETERLİ MAKİNE YOK

Hemodiyaliz uzmanlarının tuttukları tutanakta, hastalar için yer ve yeterli hemodiyaliz makinesinin olmadığından söz ediliyor. Dağlık çalışanlarının aylardır isteklerini dikkate almayan Denizli Devlet Hastanesi idaresinin kayıtsızlığı ve ihmali son zamanlarda art arda yaşanan ölümlerin de sebebi olabilir mi?

Tutanakta devamla, “Bununla birlikte sadece iki makinelik izolasyon odamız olması nedeniyle bir günde 7-8 seanslık hemodiyaliz ihtiyaçları doğmakta ve bu durum katlanarak artmaktadır. Bu da bilindiği üzere pratik olarak artmaktadır. Dolayısıyla hastaların etkin ve güvenli hemodiyaliz imkanı ortadan kalkmakta zaman zaman daha kısa diyalizler uygulamak zorunda kalınabilmekte, bu da hastalar için hayati risk oluşturabilmektedir. Bu durum son 1 ay içinde hastane idaresi ile birkaç kez görüşülmüş olmasına ve sorunun acil olduğu belirtilmesine rağmen henüz bir ilerleme sağlanmamıştır. Hastalarımız yer, makine ve personel eksik olmasından dolayı mağdur olma durumuyla karşı karşıyadır. Bu nedenle hem hastane içinde hem de kronik hemodiyaliz ünitesi içinde pandemi hastalarının hemodiyalize alınabileceği yeterli genişlik ve makine sayısına sayısına sahip havalandırması olan ve mümkünse negatif basınçlı, kapısı kapalı tutulabilecek odalar temin edilmesini ivedilikle arz ederiz” Deniliyor. Bu tutanağı okuduktan sonra; Denizli Devlet Hastanesi’nde hastalar Allah’a emanet demekten başka bir şey gelmiyor insanın aklına. Sağlık çalışanlarının canla başla çalışmalarını ve isteklerini dikkate almayan hastane idaresi hakkında yetkililer nasıl bir tutum sergileyecekler biz de merak ediyoruz.

Kaynak:denizli eksres

Editör: Haber Merkezi