Deprem Çantası Nasıl Hazırlanmalı? Çanta İçerisinde Neler Olmalı?

Ege denizinde meydana gelen ve İzmir'de 6,6 büyüklüğünde hissedilen depremde kurtarma faaliyetleri hala sürüyor. AFAD tarafından depremin merkez üssü olarak Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları gösterildi. 

Peki, deprem çantası neden önemli? Deprem çantasında bulunması gerekenler neler? İşte deprem çantası ve içindekiler...

Deprem çantası neden önemli? 

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı, değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet ve acil durum çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir afet ve acil durum çantanızın hazır, ulaşılabilecek bir yerde olması önemli. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermeli. 

Deprem çantasında bulunması gerekenler 

* Led El Feneri
* Düdük
* İş Eldiveni
* Pil
* Toz Maskesi
* Gaz Kompres 10x10 cm (50’li)
* Gaz Kompres 7,5 x 7,5 cm
* Gaz Kompres 5x5 cm
* Sargı Bezi 10x150 cm
* Sargı Bezi 5x150 cm
* Üçgen Sargı Bezi
* Eldiven
* Makas
* Yara Bandı
* Flaster Bant
* Elastik Bandaj
* Turnike Lastiği
* Çengelli İğne
* Temizleme Mendili

Bir deprem çantasının maliyeti ne kadar?

Deprem çantasının içinde bulunan malzemelerin fiyatları araştırıldı. Yapılan analize göre bir deprem çantasında bulunması gereken malzemelerin toplamı bir kişi için ortalama 510 TL olarak hesaplandı.

Malzemelerin ortalama fiyatları

Deprem çantasına giyecek olarak iç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve iklime uygun giysilerin konulması önem arz ediyor. Çantada bulundurulması gereken malzemeler ve ortalama fiyatları şu şekilde sıralanıyor: "İç çamaşırı 20 TL, çorap 20 TL, yağmurluk 40 TL ve iklime uygun giysiler." Deprem çantasında yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için konserve ve kuru meyvelerin çantada bulundurulması gerekiyor. Çantada bulunması gereken gıdalar; 3 adet konserve gıda 15 TL, kuru meyve 20 TL, su 5 TL ve meyve suyu 5 TL olarak tespit edildi.

Hijyen malzemesi; sabun 5 TL, diş fırçası ve macunu 25 TL, ıslak mendil 5 TL, tuvalet kağıdı 30 TL, ilk yardım çantası 30 TL, uyku tulumu 100 TL veya battaniye 30 TL, çakı 30 TL, düdük 10 TL, küçük makas 20 TL, kağıt 5 TL, kalem 5 TL, pilli radyo 50 TL, el feneri 15 TL ve yedek piller 25 TL."

Deprem çantalarındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecekler her altı ayda bir tazeleriyle değiştirilmelidir.

Deprem sonrası eve girmeye çekinirseniz çadır kurtarıcınız olacaktır. Arabanız varsa çadıra ihtiyacınız olmayabilir. Her türlü işinize yarayabilecek açacak makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan çok amaçlı kesici aleti de çantanızda bulundurun.

Kış mevsiminde gerçekleşebilecek bir deprem, sizi pijamalarınızla yakalar ise dışarıda sizi sıcak tutacak bir şeyler gerekir. Evden telaşla çıplak ayak çıkarsanız çantanızda yedek ayakkabı bulundurmak çok işinize yarayabilir. İhtiyaçlarınız anında yardım bulamadığınız takdirde yanınızda para bulunması gerekecektir.

Bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi pijamalarınız ile yakalanırsanız üzerinize kalın bir şeyler giymeniz gerekebilir. Elektriklerin kesilme ihtimalini göz önünde bulundurursak fener derdinize derman olacaktır. Fenerin pilleri bittiğinde tekrar çalışır hale getirebilmek için yedek pil bulundurmalısınız.Hava sıcak veya soğuk olsun sizi hayatta tutabilecek en önemli şey, sudur. Yanınızda kuru bir peçete veya tuvalet kağıdı ihtiyaçlarınız için çok faydalı olacaktır. Ufak tefek yaralanmalara karşı yanınızda mutlaka ilk yardım gereçleri bulundurmalısınız.

Özellikle sürekli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka yedek kutuları çantanızda bulundurmalısınız. Hijyenik ıslak mendiller, sizi bir süre boyunca suyun yerine geçerek idare edecektir.

En kötü durumu düşünmeli, yemek bulamadığınız bir anda aç kalmamanız için konserve yiyecekleri mutlaka çantanızda bulundurmalısınız. Tapu, sigorta, kimlik vs. gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka çantanızda bulunmalı.

Ateş yakmanız gerekirse veya farklı sebeplerden ötürü ateşe ihtiyaç duyarsanız çakmak veya kibrit mutlaka çantanızda olsun. Her türlü işinize yarayabilecek açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan birçok amaçlı çakı yanınızda olmazsa olmazlarda.

Sesinizi duyurmak için sesinizin yetmediği anlarda düdük size çok yardımcı olacaktır. Kötü hava koşullarını düşünürsek şemsiye veya yağmurluk da mutlaka çantanızda olmalıdır.
* Batikon
* Oksijenli Su

Editör: Haber Merkezi