Çerkezköy Devlet Hastanesinde aylarca pratisyen hekim olarak gözlemci de olsa doktorculuk oynayan Ayşe Özkiraz olayının ardından Bakan Koca’nın açıklamalarına değinen Sözcü Gazetesi Yazarı Zeyrek, “bu kadar basit mi peki?” sorusunu yöneltti.

Aynı zamanda özel hastane sahibi olan Sağlık Bakanı Koca’nın personel hataları ortaya çıkan rakip özel hastaneleri hiç affetmediği söyleyen Zeyrek, ortadaki çifte standartla ilgili ilginç bilgiler verdi.

Zeyrek yazısında şunları ifade etti:

Mesela Ataşehir'de özel bir hastanede görevli bir personel, kadın hastayla alay edip o anları kameraya almış. Hastane personele işten çıkarma cezası verdiği halde, Koca hastaneyi kapattırmayı tercih etmiş.

Aynı şekilde Tokat'ta bir özel bir hastanede iki sağlık görevlisi felçli bir hastaya kötü muamele etmiş. Hastane iki personele de işten çıkarma cezası verdiği, suç duyurusunda bulunduğu halde Koca o hastaneyi de kapattırmış.

...

İki özel hastanede personelin hastalara yaptıkları elbette kabul edilemez. Ancak bir de madalyonun öteki yüzü var:

Kapatılan özel hastanelerde tedavileri devam eden, yeni ameliyat olmuş onlarca hasta, işini idealist bir şekilde layıkıyla yapan yüzlerce sağlık çalışanı vardı.

Kapatma kararlarının ardından hepsi mağdur oldu. Ameliyattan yeni çıkmış hastalar dahi ambulanslarla devlet hastanelerine sevk edildi.

İki hastanede görev yapan sağlık çalışanları, o hastanelerin yaşayacağı ekonomik kayıplar nedeniyle işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

(Bir de şu var: Hastaneler savaşta, olağanüstü hallerde dahi kapatılmaz. Gerekirse kamu yönetimi devralır ve hastane faaliyetlerine devam eder.)

Şimdi adil olmak şu soruları sormayı gerektirmez mi:

– Madem özel hastanelerde personel hatası olunca bütün hastane kapatılıyor, o zaman Çerçezköy'deki bu büyük “müteselsil” ihmalin sorumluluğu neden sadece bir idealist hekime yıkılmaya çalışılıyor?

– Çerkezköy'de yaşanan büyük skandal Sağlık Bakanlığı tarafından bir kişinin üzerine yıkılarak kapatılmaya çalışılırken, aynı Sağlık Bakanlığı'nın (bakanın hastanelerine rakip) özel hastaneleri (hastaneler ilgili personele en ağır cezayı verdiği halde) tamamen kapatması nasıl açıklanabilir:

Devletle özel arasında uygulanan sıradan bir çifte standart mı?

Özel hastane rekabetinden kaynaklanan kasıtlı bir kapama mı?