Kamu Kurum ve Kuruluşlarında görev yapan çalışanların kılık kıyafetine dair yönetmelikte yer alan “her gün sakal traş olunur ve sakal bırakılmaz” ibaresi Danıştay 12. dairesi tarafından iptal edilmişti.

Danıştay kararının ardından Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde gerekli değişiklik mevzuat.gov.tr tarafından yapılmamış, özellikle taşrada disiplin soruşturmalarına konu olan sakal tıraşı ile ilgili mağduriyete sebep olunmuştu.

SaglikpersoneliHABER.NET ‘de 20 Temmuz 2022 tarihinde “Memurun Sakal Tıraşı Zorunluluğu Danıştay İptal Etti Ama Hukuk Mevzuat Genel Müdürlüğü Yönetmeliği Güncellemiyor” başlıklı haberi ile gündeme getirilmiş ve mevzuat bilgi sisteminin güncellenmesinden sorumlu olan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Ve Mevzuat Genel Müdürlüğüne çağrıda bulunarak, gerekli güncellemenin derhal yapılması istenmişti.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında çalışan personelin Kılık Kıyafet Yönetmeliğine dair Yönetmeliğin 5. maddesini dün akşam itibari ile güncelledi ve memura sakal kesme zorunluluğu resmen kalkmış oldu.

İşte mevzuat.gov.tr'de yapılan güncelleme:

"b. Erkekler;

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. (Danıştay İkinci Dairesinin 18/11/2020 tarihli ve E.:2017/665; K.:2020/3432 sayılı kararı ile iptal ibare: Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.) Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir."

Editör: Haber Merkezi