Aylardır Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine getirileceği söylenen emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme Ocak ayına ertelendi.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu hazırladığı haberde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Maliye Bakanının arasında EYT konusunda uzlaşmazlık çıktığını söyledi.

AK Parti kaynaklarının aktardığına göre; emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme için daha önce 1,5 milyon kişi için etki-analiz çalışmasının yapıldığı, ancak EYT çevrelerinden gelen yoğun baskı ve itirazlar nedeniyle sayının şu an 4 milyona çıktığı ve kapsamının genişlediğine dikkat çekildi. Yaşanan bu artış nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanının Hazineye yük getireceği gerekçesiyle düzenlemeye itiraz ettiği söyleniyor.

Bu kez bakanlığın 4 milyona çıkan EYT’liler ile alakalı tesir analiz çalışması yaptırdığı ifade edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın itirazı üstüne “Hükümet EYT ile alakalı beklentiyi yükseltti. Sadece 1.5 milyon insan emekli olursa, geriye kalanlarda ‘mağdur algısı’ oluşacak. Seçim devresine giderken bu görüntünün oluşması zarar verir” çıkışını yapmış olduğu kaydediliyor.

Her iki bakanlık arasında yaşanmış olan “uzlaşmazlık” için de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem Bakan Bilgin’e hem de Bakan Nebati’ye “Bu işi kimseyi mağdur etmeden çözün. Bana çözmeden gelmeyin” talimatı verdiği de öğrenildi. Öte yandan EYT ile alakalı AK Parti’nin ekonomi kurmayları da devreye girdi. AKP’nin ekonomi kurmayları da Erdoğan’ın talimatı üstüne EYT ile alakalı çalışmalar yürütecek.