Cumhuriyet Halk Partisi adına Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer tarafından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya verilen soru önergesinde, ek ödeme yönetmeliğinde kapsam dışında bırakılan doktorların durumu soruldu.

Parti Meclisi Üyesi Yüceer, “beyaz reform” kapsamında yayımlanan ek ödeme yönetmeliğinin kapsamı dışında bırakılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan doktorlar için Sağlık Bakanlığı tarafından hâlâ bir düzenleme yapılmadığını vurguladı.

Dr. Yüceer, şunları kaydetti:

“Devlet hastaneleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında, Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde (KİT), mahalli idarelerde, mediko sosyal hizmetlerde görev yapan ve özlük hakları açısından farklı statülere tabi olarak çalışmakta olan kurum doktorları ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar arasında geçmişte de var olan gelir farkı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Örneğin bir üniversite hastanesinde çalışan aynı eğitimleri almış aynı işi yapan iki farklı hekim yalnızca kadroları farklı kurumlarda olduğu için eşit ücret alamamaktadır.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan doktorlar maaşlarının yanı sıra döner sermaye, temel ek ödeme ve teşvik ek ödemesinden faydalanmaktadır. Fakat kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin aylık maaşlarının dışında döner sermaye gibi ek gelirleri de bulunmamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorlar, eşit işe eşit ücret talep etmektedir.”

Dr. Yüceer, önergesinde Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

Eşit işe eşit ücret politikası gereğince devlet hastaneleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının iyileştirmelerden yararlanmaması haksızlık değil midir?

Devlet hastaneleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının iyileştirmelerden yararlanmaması için Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

Devlet hastaneleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında, KİT’lerde, mahalli idarelerde, mediko sosyal hizmetlerde çalışıp iyileştirmelerden yararlanamayan kaç hekim bulunmaktadır?