Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, tavandan ek ödemelerin yapılması için basın açıklaması yaptı. Hükümete seslenen sağlık emekçileri yaptığı açıklamada, "Müteahhitlerin vergi borçları siliniyor ama biz sağlık emekçilerinin üç kuruş parası ödenmiyor"dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelerek hükümetin sağlık emekçilerine verdiği sözlerin yerine getirilmesi istendi. SES İşyeri Sorumlusu Aydın Erol'un okuduğu basın açıklaması şöyle:

HENÜZ BİR GELİŞME OLMADI: Sağlık emekçilerinin hakkı ödenmez diyerek ödemiyorlar. 6 Eylülde Sağlık tesislerinde çalışan sağlık emekçilerine Ağustos ayından geçerli olmak üzere üç ay tavandan ek ödeme genelgesi Resmi Gazetede yayınlandı. Geçen süre içinde Sağlık Bakanlığı personeli için ödeme yapıldı. Sendikamız SES Genel Merkezi 15 Eylülde Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığına yazı yazarak, Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik gereği Üniversite Hastanelerinde tavandan ek ödemelerin daha önceki adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri de gözeterek ivedi olarak genelge yayınlamasını istedi. Geçen süre içinde henüz bir gelişme olmadı.

SAĞLIK TÜKENME NOKTASINA GELDİ: Pandemi sürecinde yoğun ve yorgun çalışarak tükenme noktasına gelen sağlık emekçileri verilen sözlerin tutulmaması, zamanında ödeme yapılmaması, yaşadığı haksızlıklar karşısında patlama noktasına gelmiştir. Tüm kamu kurumlarında esnek çalışma uygulaması yapılmasına karşın, sağlık emekçileri kronik hastalığı olanlar dahil hiç bir şekilde mesaisini aksatmadan çalışmasına devam etti. Buna rağmen emeğinin karşılığını alamamasını kabul edemiyor. Geçmediğimiz köprülerden, gitmediğimiz havaalanlarından, muayene olmadığımız şehir hastanelerinden garanti kapsamında verdiğimiz vergilerden bir çırpıda müteahhitlerin paraları ödenirken, aynı müteahhitlerin vergi borçları siliniyor ama biz sağlık emekçilerinin üç kuruş parası ödenmiyor.

KAMU EMEKÇİLERİ YOKSULLAŞTI: Kamu emekçileri son sekiz yılda yüzde 42 yoksullaştı. Sağlık emekçileri basında söylendiği gibi öyle çift maaş, 6-7 bin lira maaş almıyor. Lisans mezunu hemşirenin kıdemine göre temel maaşı 3000-4000 lira aralığında, bununla birlikte emekliliğine yansımayan 1300-1700 lira arasında döner sermaye payı almaktadır. Ocak ayında verilen zamları yıl içinde vergi olarak geri ödüyoruz.

ÖDEMELER YAPILSIN: Pandemi süresince sağlık sistemini ayakta tutan sağlık emekçilerini kahraman olarak alkışlattıran sayın bakanımız, verdiği sözü yerine getirmelidir. Şimdiye kadar lafla geçiştirilen sağlık emekçilerinin hakları ödenmez diyerek ödemezlerse mücadeleyi büyüteceğiz. Performans ödemelerimizin şehir hastaneleri tüccarlarına verilmesine seyirci kalmayacağız. Biran önce Maliye Bakanlığının ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının üniversite hastanelerine dönük genelgesinin yayınlanmasını ve tavandan ek ödemelerin adaletli bir şekilde sağlık emekçilerine ödenmesini istiyoruz.

Duvar

Editör: Haber Merkezi