Bir de bunlar yetmezmiş gibi hastaların efelenmeleri, sağlıkçıların mesleki anlamda motivasyonunu yerle bir ediyor!..

Yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, son dönemde bazı kamu hastanelerinde hekim "kaçışları" başlamış bile...

Emekliliği gelen, yorulan, mesleğini istediği gibi icra edemeyen hekimler istifalarını kurumlarına veriyor...

Birçoğu özel hastaneleri tercih ederken, bazıları da kendi muayenehanelerini açmaya başladı...

***

Kamu hastanelerinde yoğun iş yükü, yüksek risk altında çalıştıklarını anlatan hekimler sıkıntılarını şöyle paylaştılar:

"Normal ameliyatları sınırlı sayıda yapıyoruz, poliklinikte belirlenen sayıda hasta bakamıyoruz. Hal böyle olunca para alamıyoruz. Yani ekonomik olarak çöküntü içindeyiz. Geçen ay neredeyse hiç para alamadık! Bir de bunlar yetmezmiş gibi ha bire kovid'li hasta bakıyoruz!.. Herkesin belli bir gideri var ve bizler bu giderleri karşılayamayacak duruma geldik. Hastanelerden bazı meslektaşlarımız istifa etti, böyle giderse istifa edecek daha çok arkadaşımız da var..."

***

Bu arada hastanede tedavi altına alınan bazı kovid'li hastalarla ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da söyleyen hekimler, "Uygulanacak tedavi belli... Bu tedavileri yaparken hastalar hastane yönetimlerine veya siyasilere 'Bilgi alamıyoruz... Ulaşamıyoruz... Serum takmıyorlar...' şeklinde şikâyet ediyorlar bizi! Gerçekten çok ama çok yorulduk... Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Lütfen bizde açık aramayı bıraksınlar! Sevdiklerimize hastalığı taşımamak için eve bile gitmiyoruz. Birçok vatandaş maske takmıyor, sosyal mesafeyi korumuyor, tedbirlerini almıyor. Böyle olunca da kovid-19 hastası oluyorlar. Hesabını da bize soruyorlar! Sanki virüsü biz bulaştırdık onlara! Kovit oluyorlar, hesabını bizden soruyorlar!.. Nasıl bir iştir bu böyle?" diye konuştular.

***

Kamu hastanelerinde hekiminden hemşiresine, teknisyeninden hizmetli personeline kadar hepsi çok yoruldu, çok yıprandı ve çok mutsuzlar!

Ve emeklerinin karşılığını da alamıyorlar!..

Kısacası tükenmişlik sendromu yaşıyorlar...

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başar geçen günlerde twitter hesabından şöyle bir yazı paylaştı:

"Davranışçı psikolojinin temeli ceza ve ödüldür! Canı pahasına çalışan sağlıkçıyı ödüllendirmezseniz ve de büyük bir umursamazlıkla, kovid-19 tedbirlerini yok sayan vatandaşı da cezalandırmayıp, sadece öğütle yetinirseniz bu salgın bitmez!.."

Peki sizce?..

Lale Akasoy-yenidönem