Çalışma Bakanı Bilgin, mesai saatleri kolumuza 8-5 mesaisi düzenlemek için geldi diyerek daha önceleri durumun daha da kötü olduğunu belirtti. Önceden 10 saat olan mesai saatlerini vurgulayan Bakan Bilgin, 1 Mayıs’ın ortaya çıkışının altında da uzun mesai saatlerinin bulunduğunu kaydetti.

Çalışma Bakanı Bilgin, “8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Teknolojiler insanın emeğini ikame eden, yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, geliştirmemiz lazım” dedi.

8 Saatin Aşağı Çekilmesi Yönünde Çalışmalar Var!

Avrupa ülkelerini örnek veren Çalışma Bakanı, 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı dedi.

Uygulamaların yaygınlaşacağını söyleyen Bakan Bilgin, “25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu yeni çalışma biçimlerinin devreye gireceğini” söyledi.

Bakan Bilgin sözlerine şöyle devam etti:

Bakan Bilgin, açıklamalarına şu ifadeler ile devam etti: “Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Kişi uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu konuda güvenceli esneklik kavramı ortaya çıkıyor. Biz, bu konudaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı yeniden düzenlemek durumundayız. Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis’e düşüyor.

Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu da değişimi açıklamaya yeterli değil. Aynı mekanda toplanıp, üretim sürecine katkı verme anlayışı ve geleneğinin de aşınmış olduğu bir dönemden geçiyoruz.”

“Burada herhangi bir tolerans yok”

Bakan Bilgin, esnek çalışma modelleri içerisinde, çalışanların sosyal hakları ve hukukunun da güvence alına alınmasının önemli olduğunu dile getirerek, çalışanları koruyacak politikalara önem verdiklerini ifade etti.

İş kazalarına karşı çalışanları korumanın en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Bilgin, “Burada herhangi bir tolerans yok. Sıfır tolerans. Kaza önlenebilir bir şeydir. Bunu önlemek mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.