Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’den EYT düzenlemesinin Aralık sonuna kadar Meclise götüreceğine yönelik son dakika açıklaması geldi.

Aralık sonuna kadar düzenlemeye ilişkin çalışmanın meclise götürüleceğini umut ettiğini söyleyen Bakan Bilgin, “çünkü çok hızlı çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

"EYT'lilere yönelik düzenlemenin" sorulduğu Bakan Bilgin, "EYT konusu ile alakalı bizim çalışmamız şimdilik tamamlanmadı, tamamlanınca açıklayacağız. Burada saklı bir şey yok. Mecliste anlattım, EYT ile alakalı rakamlar her ay değişiyor. Haziran rakamlarını 1,5 milyon demiştik. Şimdi 1 milyon 800 bin seviyesi oldu. Bu rakamlar da dahil, tanınan bilgileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım" yanıtını verdi.

"ÇALIŞMALAR AY SONUNA KADAR BİTECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Farklı iş bölgelerinde çalışmış, hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanların olduğuna ilgi çeken Bilgin, şunları kaydetti:

"EYT gündeme gelince bize başvuru edenler var. Daha evvelce kayıtlarımızda dijital ortamda yer almayanlar, dosyalarıyla geliyor. İncelenip hizmet birleştirilmesi yapılıyor. Bu yöntem bir çalışma. Tüm bu çalışmalar tamamlanacak, ay sonuna kadar bitecek diye düşünüyorum. Aralık ayının sonuna kadar çalışmayı bitirip Meclise götürürüz diye umuyorum. Çünkü oldukça süratli çalışıyoruz. Yeni değil, uzun vakittir çalışıyoruz."

"SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ"

Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Bilgin, "sendikalaşmaya yönelik çalışmaların" sorulması üstüne de işçilerin örgütlanma sürecine ilişkin, sendikalarla devamlı görüştüklerini söyledi.

Bu konuda, yönetmelikte olduğu durumda uygulanmayan ve değiştirilmesi gereksinim hususlar olduğunu açıklayan Bilgin, şu şekilde konuştu:

"Biz, iş kolu yönetmeliğinde bir farklılık yapacağız. Yasal çalışmamız var, onu da Meclis'e götüreceğiz. Mevcut kanunda işveren iş kolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa, ona göre iş kolunu belirleme ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. O yetki etkin şekilde kullanılmamış ama şimdi kullanacağız. Sendikalaşmanın önündeki bütün engelleri kaldıracağız."