Çünkü yeni dönemde görev almayacak olan mevcut yöneticilerin, nasılsa yeni dönemde görev almayacağız mantığı ve psikolojisi ile işlerini yeteri kadar takip etmedikleri, böylelikle sistemi tıkadıkları iddia ediliyor. Sağlık camiasının ileri gelen isimleri bu konuyu bu şekilde yorumlarken Gaziantep siyasetçilerinin ağır topları olan bakan ve milletvekillerinin bu konuya el atarak sorunu çözmeleri ve yeni yöneticilerin görevlerine bir an önce başlamasını sağlaması bekleniyor. Aksi halde sağlık camiası, siyasetin sağlıktan tamamen ellerini çekmesini istiyor.

Gaziantep'te 13 Ekim de İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan yöneticilerle sözleşme yapılırken İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki tarafından mevcut sözleşmesi devam eden birçok isme yeni dönemde görev verilmemişti. Yapılan yeni sözleşmeler onaylanıp sisteme işlenmek üzere Sağlık bakanlığına elden gönderilmiş, Ancak Sağlık Bakanlığı 14.10.2020 tarihli ve   124526  sayılı alınan  bakanlık onayı ile  imzalanan sözleşmelerin sisteme girişi zaman alacağından pandemi sürecinde hastaneleri yöneticisiz bırakıp sürece zarar vermemek adına mevcut sözleşmeleri devam eden yöneticilerin sözleşmelerini 6 aylığına uzatıldığını duyurmuş ve yine aynı yazıda "Bu uzatmaya rağmen sözleşme yenileme iş ve işlemlerine devam edilecek olup, işlemleri biten İllerimizin yeni yöneticileri sisteme düşülecektir." denilmişti. Bu çerçevede ilimizde sözleşmeler imzalandığından yakın zamanda sisteme düşmesi ve yeni yöneticilerin görevlerine başlayarak eskilerle yolların ayrılması bekleniyordu.

SİYASİ ÇEKİŞME SAĞLIK CAMİASINI OLUMSUZ MU ETKİLİYOR? 

Sağlık yöneticilerinin belirlenmesinde İl Sağlık Müdürü ile bir toplantı gerçekleştiren ve sağlık camiasının idari kadrosunun belirlenmesinde aktif rol üstlenen siyasilerin de kendi içlerinde çekişmeler yaşadığı ve kendi istedikleri isimlerin göreve gelmesi için mücadele verdikleri iddia ediliyor. İddialara göre siyasilerin kendine yakın isimleri sağlık camiasının idari kadrosuna yerleştirme çabası da Gaziantep sağlık camiasını olumsuz yönde etkiliyor ve siyasi çekişmelerin de sağlıktaki idari kadroyu olumsuz etkilediğinden dolayı pandemi ile mücadelede yetersiz kalındığı ve Koronavirüs vaka artışında bu ve buna benzer siyasi oyunların önemli bir etken olduğu konuşuluyor.

BEBEK ÖLÜMLERİ BİR YANDAN VİRÜS VAKALARI BİR YANDAN…

Geçtiğimiz iki yılda bebek ölüm oranında Türkiye'de 1. Olarak bebeklerini kaybeden Gaziantep'te, yönetici atamalarının gecikmesi nedeniyle oluşan kaos ile Koronavirüs yönetiminde zafiyet oluştuğu, durumun böyle devam etmesi halinde vakaların önlenmesi bir yana işlerin kontrolden çıkabileceği sağlık camiasınca konuşuluyor. Sağlık camiasının idari kadrosunun belirlenen liste doğrultusunda bir an önce göreve başlatılmaması durumunda Koronavirüs vakalarındaki artışın önüne geçilemeyeceği hemen her kesim tarafından kabul görürken, bebek ölüm oranlarında da Türkiye’de Gaziantep’in ilk sırada olmasının önüne geçilemeyeceği yine tüm kesimler tarafından konuşuluyor.

GEÇEN ZAMAN ALEYHİMİZE

Kamuoyu, bugün yayınlanan yönetmelik değişikliği ile kadroların belli olmasının da ardından imzalanan sözleşmelerin bir an evvel sisteme düşerek yeni başlayacak sağlık yöneticilerinin görevlerine başlamasını, görevlerine son verilenlerin de görevden el çektirilmesi ile sağlık camiasında yaşanan kaosa son verilmesini beklerken; yetkililerden ve siyasilerden bu konuda adım atmasını ve memleketin önündeki engellerin kaldırılması noktasında destek bekliyor. Bu noktada özellikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere Gaziantep’in Bakanı (Adalet Bakanı) Abdülhamit Gül Vali Davut Gül, AK Parti Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in konuya derhal el atması ve yaşanan tüm bu kaosu durdurması kamuoyunun öncelikli beklentileri arasında. İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin siyasilerle toplantı yapması neticesinde oluşturduğu sağlık yöneticisi kadrosunun bir an önce göreve başlatılması gerektiği de kamuoyunun en çok vurgu yaptığı konuların başında geliyor.

NELER YAŞANMIŞTI?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alana Koronavirüs ile mücadelede Gaziantep bir türlü beklenen başarıyı elde edememiş ve Koronavirüs vakarındaki artışın önüne de bir türlü geçilememişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hemen her toplantısında Gaziantep’teki vaka artışlarına dikkat çekmesi uzunca bir süre Türkiye gündemini de meşgul etmişti. Hal böyle olunca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gaziantep’e 5 kişiden oluşan bir saha koordinatörü ekibi göndermişti. Bakanlığın A Takımı arasında yer alan bu saha koordinatörleri Gaziantep sağlık camiasının adeta röntgenini çekmiş ve sağlıkta aksayan yönleri raporlamıştı. Bu raporda ise Koronavirüs vaka artışlarının sebepleri ele alınmış ve Gaziantep’in Türkiye’deki bebek ölüm oranlarında birinci il olmasının sebepleri detaylı olarak masaya yatırılmıştı. Bunun üzerine de eski İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serdar Sarıfakı görevinden istifa etmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hatay Suriye Görev Gücü Başkanı Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’yi Gaziantep Sağlık Müdürü olarak tam yetki ile atamış ve Dr. Tiryaki’ye Gaziantep’te kendi ekibini kurma yetkisi de vermişti. Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ise göreve geldiği andan itibaren derhal sahaya çıkmış ve başarılı çalışmalara imza atmaya başlamıştı ve de Gaziantep’te Koronavirüs vakaları oldukça azalmaya başlamıştı ki Tiryaki Koronavirüs’e yakalanmıştı. Bir süre evinde karantinada kalan ve tedavisini evde tamamladıktan sonra yeniden görevinin başına dönen İl Sağlık Müdürü Tiryaki, sahaya yeniden başarılı çalışmalar yapmaya başlamış ve Koronavirüs vakalarının yeniden azalmasını sağlamıştı. Daha sonra İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ile bir toplantı yapmış ve Gaziantep’in sağlığını yönetecek olan kadroyu belirlemiş ve bu yönetici listesinin onaylanması için listeyi Sağlık Bakanlığı’na göndermişti. Gaziantep’e tam yetki ile atanan İl Sağlık Müdürü Tiryaki’nin listesi ise Sağlık Bakanlığı’nda 2 haftadan bu yana askıda bekliyor. Liste bakanlık tarafından bir türlü onaylanmadı.

ŞU ANDA DURUM NEDİR?

İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin sağlık yöneticileri oluşturduğu listenin bakanlık tarafından onaylanmaması ile birlikte yeni yöneticiler bir türlü görevlerine başlayamazken eski yöneticiler ise henüz görevlerinin başında olmasına rağmen sağlık camiasında, nasılsa görevimden ayrılacağım psikolojisi ile hareket ettikleri ve hem eski hem de yeni yöneticilerin belirsizlik içinde bulunmalarından dolayı işlerine adapte olamadıkları iddia ediliyor. Sağlık yöneticilerinin listesinin onaylanmamasının sebebinin ise siyasiler arasındaki çekişmeler de olabileceği iddia edilirken; Sağlık Müdürü Fahrettin Koca’nın Gaziantep Sağlık Camiası kadrosunun yeni yöneticilerini bir an önce onaylaması ve yeni yöneticilerin görevlerine başlaması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Vali Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in devreye girmesi ve sağlık camiasındaki bu belirsizliğe son vererek yeni yöneticilerin görevlerine başlamasını sağlamaları bekleniyor.

Kaynak: Memo Haber