Kalp Cerrahı Mert Dumantepe BAE'de çağrıldığı kongrede kürsüye çıkartılmamıştı. Duruma tepki gösteren eşi Dumantepe'nin maruz kaldığı uygulamaya sosyal medyadan tepki göstermişti.

BAE'nin bu tavrına tüm tıbbi dernekler sert açıklamalar yaparak tepki göstermiş ve uluslararası platformlarda kınama mesajları yayınlamıştı. Bunun üzerine geri adım atan BAE, dün akşam saatlerinde 18 bilim insanımızın uluslararası kongrede sunum yapmasına izin verdiklerini açıkladı.

Ancak, politik bir tavır sergileyerek ve bilime siyaseti alet ederek Türk bilim insanlarına ambargo uygulayan BAE'nin davetine hiçbir davetli katılmadı. Sunum için tekrar davet edilen bilim insanları, kendilerine yapılan tavrı kınadıklarını ve kongreye katılmayacaklarını bildirdiler.

Ürolojik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aydın Mungan, BAE'nin sergilediği tavrı Dışişleri Bakanlığı’na bildirdiklerini ve uluslararası 4 ayrı birlik başkanına da konunun iletildiğini belirterek, “Bilimi siyasete alet eden BAE yetkililerine kınama mesajı gönderildi. Bunun üzerine geri adım attılar. Bizi yeniden davet ettiler. Ancak biz ortak tavır sergileyerek katılmama kararı aldık. Bu, diplomatik bir başarıdır” dedi.