Taşra’ya göre Ankara’da birde Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi Bakanlık Merkez Teşkilata yapılan torpilli geçici görevlendirmeler tepki topluyor. Örneğin yarın serviste beraber nöbet tutacağınız kadrosu hemşire olan arkadaşınız sessiz sedasız geçici görevlendirmesini yaptırmış, yarın nöbeti olmasına rağmen ayrılışını çoktan yapmıştır bile. Daha geçen hafta yapılan torpilli geçici görevlendirmeyle Acil Servis gibi yoğunluğun had safhada olduğu birimden çekerek Bakanlıkta masa başına oturttuğunuz personel nedeniyle yıllık izin alamayan sağlık personelinin ahını nereye koyacaksınız?

Sahada Yaşanan Sıkıntı Umurlarında Değil!

Personel ve doktor yetersizliği nedeniyle iş yükü artan çalışanların motivasyonlarının bozulduğunu sağır sultan duydu ancak Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görev yapan bazı Daire Başkanlarının maalesef bu durumu umursamadıklarını sahadan duyuyoruz. Artan Covid kaynaklı hastane yoğunlukları bile umursanmaz durumda. Mevzuatın M’sini bilmeyen personel sahadan alınarak masa başına oturtuluyor. Bu personeller Atama Nakil Yönetmeliği Uzmanı olduğu için mi? yada 657'ye hakim olduğunu herhangi bir sınavla gösterdikleri için mi sahadan alınarak masa başına çekilmektedir? 

Yetişmiş Personelin Masa Başında Ne İşi Var?

Hastaların neredeyse 2 aydan önce randevu alamadıkları, personel yetersizliği nedeniyle boş servislerin bile açılamadığını duyuyor, görüyoruz. Covid-19 vaka sayıları hergün artarken, Acil Servis gibi birimlerde görev yapan PERSONELİ hala masa başına çekme derdine düşen Daire Başkanları var.

Kadrosunun bulunduğu hastane de neredeyse hiç çalışmadan il, ilçe Sağlık Müdürlükleri ve başka kurumlardan emekli olacak olan sağlık personeli geçici görevlendirmeleri nasıl izah ediyorsunuz?

Personel gelecek denir beklersiniz, bakarsınız iller arası tayin ile yada eş durumu ile o gün hastanenize ataması yapılan hemşire, ebe, sağlık teknikeri yada eczacı, tıbbi sekreter, VKHİ branştaki personelin geçici görev ile İl-İlçe Sağlık Müdürlüğü ve ADSM’ye gecici görevlendirildiğine şahit olursunuz.

Dilinizden Hak, Hukuk Sözleri Düşmüyor Ama…

PDC’si dolu olan kuruma yada kadro boşluğu olmayan kuruma personel eksikliğinin hat safhada olduğu şu dönemde personel görevlendirilmesi yapılması hangi bilimsel veri, hak ve hukuk ile açıklanabilir. Hak, hukuk ve benzeri sözleri dilinden düşürmeyen Sayın yöneticiler vebaline girdikleriniz sadece çalışanları değildir. Hasta ve hasta yakınlarının da vebaline girilmektedir.

Genelge, Yönetmelik, Yönerge Umurlarında Değil..

Kafanıza göre yada arkadaşınız rica etti diye yaptığınız o haksız hukuksuz görevlendirmeler nedeniyle acilde 3 pratisyen hekim nöbet tutabilecek iken 2 hekim nöbet tutuyor ise, uzman hekim görevlendirilmesi nedeni ile poliklinik sayısı azalıyor ise, ebe, hemşire, teknisyen, sağlık memuru, Att, tıbbi sekreter, vb. branşlardaki geçici görevlendirmeleriniz nedeni ile sağlık kuruluşlarında çalışan personelin iş yükü artıyor ise, hasta ve hasta yakınlarının bakım kalitesi düşüyor ise bunu açıklayacak bilimsel bir veriniz yoktur. Azalan personel sayısı nedeni ile fazla tutulan nöbet parası ücretleri olayın başka bir boyutu ve vebal meselesidir.

Genel Müdürlük Genelgesi Yok Sayılıyor!

Yıllardır bir kritere dayanmadan, ilan edilmeden, müracaat alınmadan yapılan geçici görevlendirmelere son verilmesi amacı ile, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Rahmi Kılıç imzasıyla yayınlanan “Geçici Görevlerin ve Alan Dışı Çalışmanın Sonlandırılması” başlıklı Genelgeside; sözleşmeli idarecilere yada Daire Başkanlarına engel olamadı.


* Usülsüz görevlendirmelerle sahadan personel çekerek masa başına oturtan Makamlar; bu görüntülerin oluşmasının sebepleri arasındadır.

Genel Müdürlük Bunu Yaparsa Hastaneler Neler Yapmaz..

Genelgenin uygulanmasını sağlayacak olan Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere İl Sağlık Müdürlüklerinin hukuk bürolarında, sicil - atama, satın alma v.b birimlerinde geçici görev ile hastanelerden çekilen sağlık personelleri çalıştırılmaktadır.


Geçici Görevlendirmelerle Masa Başına Çekilenlere Pandemide Engel Olamadı!


Hal böyle olunca Hastanelerde de durum daha vahim boyutlara çıkmış durumda: Yönetmelikte unvanı, adı sanı olmayan, görev tanımı bulunmayan süpervizör, sorumlu hemşire yardımcısı, koordinatör, sağlık bakım hizmetleri birim sorumlusu, taşınır kayıt sorumlusu, v.b adlar altında görevlendirmeler çalışanların huzurunu adeta balta ile doğramaktadır. Haksızlığa uğrayan Sağlık personelleri ise Allaha havale etmekten başka ellerinden bişi gelmemesinin isyanını yaşıyor.

Editör: Haber Merkezi