Aydınlık Gazetesinin edindiği bilgilere göre yaşanan aksaklıklarla ilgili olarak yapılan çalışmalarda sona gelindi

Sistemde yapılması düşünülen bir başka değişiklik de bazı bakanlıkların bölünmesi ve bakanlık sayısının artırılması. Bu konuda yapılması önerilen değişikliğin gerekçesi şöyle:

"Eskiden üç bakanlığın olan işler bir bakanlıkta toplandı. Bakanlar da altından kalkamadı. İşlerin bu şekilde yürümeyeceği net bir şekilde görüldü. Bunda elbette bakan tercihleri de etkili oldu. Bakanlar tecrübesiz ve konularına hakim değil. Bakan yardımcıları da politik. Dolayısıyla herkesin tek derdi kendini Cumhurbaşkanımıza beğendirmek. Geleceklerini burada görüyorlar. Ama işler bu anlayışla yürümedi. Görev alanlarının daraltılması ve bakan sayısının artırılması formülü gündemde.

"MÜSTEŞARLIĞA DÖNÜŞ"

Devlette işlerin yürümesinde yaşanan sıkıntıyı aşmak için "Müsteşarlık sistemine dönüş gündemde." Bir Ak Partili yetkili Aydınlık'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Müsteşarlıkların kaldırılması o günlerde de tartışılmıştı. Uygun olmayacağı görüşleri vardı. Ama böyle uygun görüldü. Bugüne kadar yaşananlar yapılanın hata olduğunu gösterdi. Müsteşarlar bakanlığın hem hafızası, hem de bütünsel yöneticileridir. Eskiden bakan olmasa da bakanlık işleri aksamazdı. hatta birçok milletvekili arkadaşımız seçmenin sorunlarını müsteşarlarla çözerdi. Şimdi müsteşar ve yardımcıları olmayınca her şey ortada kaldı. Müsteşarlık sistemine dönülmesi için görüşler giderek ağırlık kazanıyor. Son kararı Cumhurbaşkanımız verecek."

Müsteşar Kimdir?

Müsteşar, bakanlıklarda çalışan ve kamu teşkilatının ilgili kısmının bakandan sonra gelen en üst düzey çalışanıdır. Müsteşarlar memur statüsünde çalışır. Bu nedenle de kıdem, izin, tazminat ya da özlük hakları konusunda memurlarla aynı haklara sahiptir.

Müsteşarın Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Müsteşarlık, bir devlet memurunun ulaşabileceği en üst düzey mevkidir. Müsteşarlar, ilgili bakan görev yerinde olmadığında kurumdaki en üst düzey yöneticidir. Müsteşarların görev ve sorumlulukları ise şöyle sıralanır;

  • Mekansal planlamalar yapmak,
  • Yapı işleri ile ilgilenmek,
  • Mesleki hizmetlerin etkinliği ve yeterliliğini değerlendirmek,
  • Basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerini yönetmek,
  • Avrupa Birliği ile ilişkileri düzenlemek,
  • Hukuki süreçleri değerlendirmek ve yönetmek,
  • Destek hizmetlerini takip etmek,
  • Bütçe ve kaynaklar ile ilgili raporları incelemek,
  • Baskın denetimler yapmak,
  • Bakanlık ya da müsteşarlık bünyesinde çalışan kişilerin yasalara ve yönetmeliklere uyup uymadığını denetlemek.

Kimler Müsteşar Olabilir?

Müsteşar olmak için özel olarak bir okul okunması gerekmez. Sadece üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun olanlar için müsteşar olabilmek daha kolaydır. Örneğin 4 yıllık eğitim veren Siyasal Bilgiler ya da İktisadi ve İdari Bilimler gibi fakültelerinden mezun olup KPSS’den (Kamu Personel Seçme Sınavı) atanmak için yeterli puanı alan ve İçişleri Bakanlığına giren bir kişi, uzun süre çalışıp gerekli tecrübeyi kazandıktan sonra müsteşar olabilir. Aynı şekilde Tıp, Veterinerlik ya da Hukuk gibi fakültelerden mezun olan kişiler, Sağlık, Tarım ve Orman ya da Adalet gibi bakanlıkların bünyesinde uzun süre çalışıp, gerekli tecrübeyi kazandıktan sonra müsteşar olabilir.