Sağlık Bakanlığının çıkardığı yönetmelikle Hekim ve hekim dışındaki öğretim üyeleri arasında belirlenen katsayı uçurumu, YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikle adeta ikiye katlandı. Temel tıp öğretim üyeleri arasında Bakanlık ve Yök arasındaki fark 8400 lirayı buldu.

Sağlık Bakanlığı 12 Ağustos 2022 tarihli Ek Ödeme Yönetmelik değişikliğinde Hekim kökenli öğretim üyelerinin ek ödeme kaç sayısını (prof, doçent, doktor öğretim üyesi) 1.50 hekim dışı öğretim üyelerinin kat sayısını da 0.32 olarak belirledi.

Sağlık Bakanlığının yayınladığı kaç sayılar arasındaki bu fark öğretim üyelerine ciddi bir haksızlık olarak uygulanırken YÖK’ten adeta ikinci bir ayrımcı uygulama geldi.

15 Eylül 2022 tarihli Yüksek Öğretim Kurulu Ek Ödeme Yönetmeliğinde ise bu oranlar temel tıp öğretim üyelerine 4.00 katsayı olarak belirlendi.

YÖK’e bağlı tıp fakültesi bulunan üniversitelerde temel tıp öğretim üyeleri 9200 TL ek ödeme alırken, sağlık bakanlığı hastanelerini kullanan afiliye tıp fakültelerinde ise temel tıp öğretim üyelerine sadece 803 TL ödeme yapılmakta.

Sağlık Bakanı DR. Fahrettin Koca'nın 5 Eylül 2022 tarihinde attığı tweetinde tüm öğretim üyelerinin katsayılarının eşitleneceği belirtilmişti. Aradan geçen 2 ay gibi zamana karşı en ufak bir iyileştirme adamı atılmadı.

Eşit iş yapılmasına rağmen YÖK’e bağlı temel tıp öğretim üyeleri ile afiliye tıp fakülteleri arasında oluşan devasa ve adilane olmayan uygulama tepki topluyor.