Poliklinikte görev yapan hekime bağımlılık yapan ilaçları yazmadığı gerekçesiyle silah çekilmesi ve hekimin rehin alınması Konya Şehir Hastanesinde görevi başında katledilen doktoru akıllarak getirdi.

Hekim Sendikası Marmara Şube Başkanı Dr. Mehmet Yıldız tarafından Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesinde rehin alınan doktor olayıyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

HASTANELERDE SOMUT ADIM HALA ATILMADI

“Bugün Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bir hekimimize poliklinik muayenesi sırasında psikiyatrik tanısı olan bir hasta tarafından istediği bağımlılık yapan ilaçları yazmadığı gerekçesiyle silah çekilmiş ve hekimimiz rehin alınmıştır. O an tesadüfen orada bulunan güvenlik güçlerimizin olaya anında müdahale etmesiyle elim bir olayın büyümeden önüne geçilmiştir. Konya’da Dr. Ekrem Karakaya’nın 6 temmuz günü poliklinikte silahla vurularak şehit edilmesinin üzerinden 4 ay geçmiş ve bakanlığımızca hastanelere x-ray ve metal detektör sözü verilmiş olmasına rağmen henüz hastanelerde şiddeti önleyici hiçbir somut adım atılmamıştır.

VERİLEN SÖZLER TUTULSUN

Bazı zincir özel hastanelere ve AVM’lere dahi silahla girilemezken, kamu hastanelerine silahla veya bıçakla girilebilmesi kabul edilemez. Hastanelere silahla girilmesinin çok acı örnekleri geçmişte yaşanmış ve yaşananlardan hala ders alınmamıştır. Bu olayların engellenmesi hususunda verilen sözlerin bir an önce tutulmasını ve daha da ötesi; hastanelerin bir kampüs gibi etrafının çevrilerek ana giriş kapısı olmasını ve burada x-ray cihazları ve metal dedektör ile girişlerin kolluk kuvvetleri tarafından kontrol edilmesini istiyor; bu ve benzeri münferit olayların önlenmesi için bu adımların atılacak en önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz.

EN AĞIR ŞEKİLDECEZALANDIRILSIN

Bizler hekim olarak kamu çalışanıyız ve kamu binasında kamu hizmeti veriyoruz. Bu hizmeti kendimizi güvende hissettiğimiz bir ortamda vermek istiyoruz. Sağlıkta şiddeti önleyici somut adımlar atılmadığı takdirde iş bırakma eylemleri yapacağımızı, dün İstiklal Caddesi’nde hainlerin sebep olduğu terör olayı nedeniyle hassas bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde bir iş bırakma eylemi veya toplu basın açıklaması planlamadığımızı, bugünlük sadece yazılı bir basın açıklaması yapacağımızı fakat gerekli önlemler alınıp somut adımlar atılmadığı takdirde bu adımları atacağımızı yetkili mercilere buradan iletiyoruz. Olayı gerçekleştiren şahıs gözaltına alınmış olup, Hekimsen hukuk birimimiz hukuki sürecin takibindedir ve şahsın en ağır şekilde cezalandırılması için elinden geleni yapacaktır. Hekimimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve sağlıkta şiddet olaylarının bir an önce son bulmasını umuyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Madde bağımlısı psikiyatrik tedavi gören bir kişi rutin kontrolleri ve ilaç yazdırmak için Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Doktoru Ö.A’ya geldi. Muayenesi yapılan ve ilaçları yazılan madde bağımlısı kişi odadan çıkarken “Benimle ilgilenmedin” diye bağırmaya başladı. Hastane içine silahla giren şahıs bir anda silahını doktora doğrulttu. Olaya hastaneye mahkum getiren jandarmalar hemen müdahale ederken silahlı saldırgan etkisiz hale getirildi.

Şahıs gözaltına alınırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.