TBB tarafından yapılan açıklamada; Van Barosu avukatlarından Ahmet Kaçmaz‘ın görevini yaptığı esnada saldırıya uğradığını belirtilerek Van Cumhuriyet Başsavcılığı eliyle görevlendirilen Avukatın, 18 yaşından küçük çocuk ile ilgili görevini yaparken mesleki sorumluluk gereği ifade işlemlerinin tamamlanabilmesi için çocuğun tedavi sürecini takip etmek istediği anda saldırıya maruz kaldığı iddia edildi.

“SİSTEMATİK BİR SORUN HALİNİ ALDI”

TBB’nin açıklamasında, “Bu defa saldırının ülkemizde yoğun bir şekilde şiddete maruz kalan bir meslek grubundan gelmesi ayrıca üzüntü ve endişe vericidir” vurgusunda bulunularak, “Zira, kamu hizmetini yerine getirirken görevleri başında şiddete uğramak gerek hekimler ve sağlık çalışanları gerekse biz avukatlar için sistematik bir sorun halini almıştır” ifadelerine yer verildi.

TBB’nin açıklaması şöyle devam etti:

* “Bizler; şiddet nereden ve kimden gelirse gelsin hep birlikte karşısında yer almak gerektiğine inanıyoruz.

*Saldırı ile ilgili başlayan hukuksal süreç Van Barosu ile beraber Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi tarafından da takip edilmektedir. Tahkikat kapsamında hastane güvenlik kamera kayıtlarının temini talep edilmiş, tanıklara baskı yapılmasına dönük eylemler tutanaklaştırılmış ve meslektaşımızca kaydedilen saldırı görüntüleri soruşturma mercilerine sunulmuştur.

*Türkiye Barolar Birliği olarak, Avukat Hakları Merkezimiz, Barolarımız ve meslektaşlarımız ile birlikte avukata dönük şiddet eylemleri son bulana kadar mücadele edeceğimizin taahhüdü ile meslektaşımıza, Van Baromuza ve camiamıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

Hastaneden, Doktor ve Avukat Arasında Yaşanan Olaylarla İlgili Basın Açıklaması

25.08.2022 tarihinde saat 23.02’de hastanemiz Dursun Odabaş Tıp Merkezi Acil Servisine başvuran Maide SADAT isimli hasta burada yapılan muayene ve değerlendirme sonrası Ortopedi ve travmatoloji bölümüne konsülte edilmiştir.

25.08.2022 tarihinde saat 23.02’de hastanemiz Dursun Odabaş Tıp Merkezi Acil Servisine başvuran Maide SADAT isimli hasta burada yapılan muayene ve değerlendirme sonrası Ortopedi ve travmatoloji bölümüne konsülte edilmiştir. Tetkikleri tamamlanan hasta, sorumlu hekim ve öğretim üyesinin değerlendirmesi sonucunda kısa bacak ateline alınarak yara bakımı, pansuman, profilaktik antibiyoterapi, elevasyon, soğuk uygulama, analjezi ve tetanoz profilaksisi uygulamaları yapılmak ve ameliyat plan ve hazırlıkları tamamlanmak üzere Ortopedi ve Travmatoloji servisine yatırılmıştır. Enfeksiyon tablosu nedeniyle ameliyat öncesi ödem ve antibiyotik tedavisi ile yukarıda belirtilen bakım ve uygulamaları alması uygun görülen hastanın gerekli ve yeterli tüm sağlık işlemlerine ve yatışının devamına karar verilmiştir.

28.08.2022 tarihinde hastanemiz Ortopedi ve Travmatoloji servisinde kendisini serviste yatan Maide SADAT isimli yabancı uyruklu hastanın Avukatı olarak tanıtan Ahmet KAÇMAZ (hastanemiz görevlileri ve kolluk kuvvetlerinin tuttuğu tutanaklarda da yer aldığı gibi) nöbetçi hekim odasına (Van Barosu tarafından yapılan basın açıklamasında belirtildiğinin aksine) nezaketten ve bilgi alma amacından uzak, hesap sorar ve kaba bir üslupla girerek, diğer hasta ve refakatçilerinin de duyabileceği ve dahi duymaları için gayret gösterir biçimde "Hastam neden ameliyat edilmiyor, hastam boşuna yatıyor, siz doktorlar işinizi bilmiyorsunuz, dokunulmaz olduğunuzu sanıyorsunuz, hasta Afgan ve mülteci diye mi ilgilenmiyorsunuz? " şeklinde ağır itham ve ifadelerle bağırmaya ve nöbetçi sağlık personelini taciz etmeye başlamıştır. Nöbetçi hekim, ülkemizde provake edilmek istenen mülteci konusu ve sağlıkta şiddet gibi iki önemli hususta servisteki hasta ve refakatçilerinin duyacağı şekilde maksatlı olarak söylendiğini düşündüğü bu ifadelere cevap vermemiştir. Bunun üzerine hastanın Avukatı Ahmet KAÇMAZ izinsiz bir şekilde cep telefonuyla hekim ve diğer sağlık personelinin ses ve görüntü kaydını almaya başlamış ve hesap sorar üslubuna devam etmiştir.

Bu durum üzerine servis sorumlusu nöbetçi Dr. Batuhan DEMİR hasta Maide SADAT'ın odasına giderek kendisine ve avukatına uygulama ve planlanan tedavi hakkında bir kez daha bilgi vermiş ve gerekli tüm tıbbi işlemlerin yapıldığından emin olmalarını ve endişe edilecek bir durum olmadığını bildirmiştir. Ancak nöbetçi hekimin hasta odasından ayrılmasını takiben Avukat Ahmet KAÇMAZ (servis güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde de tespit edildiği üzere) hasta odasının kapısına kadar gelerek telefonunu Dr. Batuhan DEMİR’in yüzüne doğru tutarak, tahrik edici konuşmalarına, izinsiz ses ve görüntü kaydına devam etmek suretiyle tacizlerini sürdürmüştür. Bu esnada Dr. Batuhan DEMİR ve avukat Ahmet KAÇMAZ arasında yaşanan karşılıklı arbede sağlık personeli, hasta ve refakatçilerin araya girmesiyle kısa sürede yatıştırılmış olup olay sonrası Dr. Batuhan DEMİR ve avukat Ahmet KAÇMAZ hastanemiz acil servisinde adli muayene raporu alarak karşılıklı şikâyetçi olmuşlardır. Yaşanan bu olay hastanemizdeki nöbetçi hekimlerin görevlerini yapmasına engel olmuş, hekimleri, hastanemizi ve tüm sağlık çalışanlarını hastalar arasında ırk ve dil ayrımı yapmakla itham edip ağır töhmet altında bırakmıştır.

Kurulduğu günden bu yanan sadece Van iline değil Van gölü havzasında yer alan çevre il ve ilçelere modern tıbbın tüm imkanları kullanılarak etik kurallar ve yasal mevzuat çerçevesinde sağlık hizmeti veren hastanemizin, izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması ve çeşitli ithamlarla nöbetçi hekimlerin provoke edilerek kamera görüntü alanı dışındaki hasta odasına çekilmesi suretiyle karşılıklı olarak yaşanan bu olayın basına ve kamuoyuna avukata saldırı veya şiddet gibi gösterilmesi hastanemizde derin üzüntü yaratmıştır.

Hukuk ve Tıp Bilimlerinin birbirinden uzak bilimler olduğunu, Tıp biliminin söyleşi ve münazaraya açık olmadan rasyonel ve bilimsel gerçeklerinin olduğunu, bu bilgilere bir hukuk bilimcisinin kanaat edemeyeceğini ve karar veremeyeceğini, hekim ve hasta ilişkisinin en az bir avukat-müvekkil ilişkisi kadar kıymetli ve kutsal olduğunu ve bir saatlik hastane ziyaretinin çok ötesinde saatler, günler bazen aylar süren hayatta kalma ve iyi olma mücadelesine bağlı bir gönül birlikteliği olduğunu belirtmek isteriz.

Hastamızın, hastanemizde yapılan tıbbi müdahale ve tedavisinde hiçbir kusur ve ihmal olmadığını, enfeksiyon ve ödem nedeniyle medikal tedavi sonrası cerrahi tedavi planlandığını, nitekim şuan tedavisinin devam ettiği hastanede de aynı yönde karar verilerek ameliyat öncesi aynı tedaviye devam edildiğini bildiririz.

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi olarak tüm sağlık çalışanlarımızın fedakarca verdiği sağlık hizmetlerini asılsız ve yanlış ithamlarla değersizleştirme çabasında bulunan tüm kişi, oda ve kurumlara karşı hukuki haklarımızı kullanacağımızı, yargıya taşınan bu olayın ise takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.