Araştırmacı Mehmet Lütfi Aytuğ, kamuda görev yapan araştırmacıların hak arayışlarıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

ARAŞTIRMACILAR HAK ARIYOR

Kısa ve özet olarak;

Kamuda çalışan iki sınıf Araştırmacı bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi; Subay ve Astsubaylardan, Kamu ve kamu kuruluşlarda Araştırmacı olanlar (926 S.K. Geç. 32. Mad.) Bu grupta olan araştırmacılar hiçbir hak kaybına uğramadan Araştırmacı olmadan önceki görevlerine ait tüm mali ve özlük haklarından faydalanmaktadır.

İkincisi ise; 4046 Sayılı Özelleştirme kanunu ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlıkta “Araştırmacı” olanlardır. Bu grupta olanların maaşı; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 11. Madde ile aynı dereceli Müdür Yardımcısı Maaşına eşitlenmiştir. Bu eşitleme ile birlikte, “Araştırmacılar” gerek toplu sözleşmelerle gerekse kanun değişikliği ile, diğer memur ve sınıflar için kazanılmış haklardan faydalanamamakta ve mağduriyetleri daha da artmaktadır.

Araştırmacıların Mağduriyetlerine, birkaç örnek verecek olursak;

İl Müdür yardımcısı, Müdür, Şube Müdürü, Müdür yardımcısı gibi görev unvanları için 3600 Ek Gösterge verilirken, bu görevlerde bulunurken” Araştırmacı” olanlar 3600 Ek Göstergeden faydalanamamaktadır. Toplu Sözleşme ile Sağlıkta Çalışanlara, ilave %20 ek ödeme verilmiş, ancak Araştırmacılara yansımamış, taban ek ödeme, teşvik ek ödeme vs. gibi haklardan da faydalanamamaktadır.

Bu durumun düzeltilmesi amacı ile Kanun Tasarısı hazırlandı, Türkiye Kamu Sen ve Memur Sen Genel Başkanlarına iletildi. Ayrıca, Kahramanmaraş Ak Parti Milletvekili, Ahmet ÖZDEMİR ve Trabzon Ak Parti Milletvekili Salih CORA beylere iletildi. Araştırmacıların gözü kulağı 2023 Ocak ayında çıkacak Torba Yasada.

Bu tasarının yasalaşması halinde, Kamuda çalışan “Araştırmacı” lar arasında eşitsizlik kalkacak ve tüm mağduriyetleri son bulacak, itibarları iade edilecektir.. 27.12.2022