CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Ankara Şehir Hastanesinde yaşandığı ileri sürülen malzeme eksikliği ile ilgili Sağlık Bakanı Koca’ya soru önergesi verdi.

İlgezdi soru önergesinde, acil serviste eksik olan medikal malzemelere de değinerek vaka kabul edilmediği, hastaların farklı sağlık merkezlerine sevk edildi iddialarının doğru olup olmadığını Fahrettin Koca’ya önergesinde yöneltti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Koca’ya şu soruları yöneltti:

  • “Ankara Şehir Hastanesi’nde toplamda 12 CCN motoru bulunduğu, ancak sadece ikisinin çalışır durumda olduğu bilgisi doğru mudur? Değilse kaç tane bulunmaktadır? Kaçı çalışır vaziyettedir?
  • Ankara Şehir Hastanesi’ndeki çalışamaz halde olan 10 CCN motorunun bakımsızlıktan ve sterilizasyon malzemesi eksikliğinden dolayı kullanılamadığı bilgisi doğru mudur?
  • Söz konusu CCN motorlarının kaç tanesi kapanan kent içindeki diğer hastanelerden getirilmiştir? Ankara Şehir Hastanesi kaç tane CCN motoru alımı yapmıştır? Şu an neden CCN motoru alımı yapılmamaktadır?
  • Söz konusu CCN motorları en son ne zaman yenilenmiştir? Çalışır vaziyette olanların devre dışı kalıp kalmayacağı konusunda bir kesinlik söz konusu mudur? Yedeği hastane bünyesinde bulunmakta mıdır?
  • Ankara Şehir Hastanesi’nin acil servisinde eksik olan medikal malzemeler nelerdir?
  • Ankara Şehir Hastanesi’nin acil servisine vaka kabul edilmediği, vakaların farklı sağlık merkezlerine sevk edildiği bilgileri doğru mudur? Doğru ise neden vaka kabul edilmemektedir?
  • Ankara Şehir Hastanesi’nin acil servisine hangi vakalar kabul edilmemektedir?
  • Ankara Şehir Hastanesi’nin acil servisinde kraniyotomi işlemi yapılabilmekte midir? Yapılamıyorsa nedeni nedir? En son ne zaman kraniyotomi gereken vakaya bakılmıştır?
  • Ankara Şehir Hastanesi’nin acil servisinde mayıs ayından bu yana, hastanede bakılamayacağından dolayı başkaca sağlık merkezine kaç sevk gerçekleşmiştir?
  • Ankara Şehir Hastanesi’nde malzeme eksikliği yaşandığı bilgisi doğru mudur? Bakanlığınızın böyle bir tespiti var mıdır? Varsa malzeme eksikliğini giderme konusunda bir girişiminiz olmuş mudur?
  • Söz konusu malzeme eksikliği neden döner sermaye bütçesinden karşılanmamaktadır?”

Ankara Şehir Hastanesi' nden İddialara Yönelik Açıklama

Ankara Şehir Hastanesi Başhekimliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan ve hastanemizdeki sağlık hizmeti sunumu süreçleri ve içeriği hakkında yanlış bilgiler içeren ifadelerin yer aldığı 'Beyin ameliyatlarında kullanılan, özel olarak tasarlanmış motorlardan, hastanemizde 12 adet bulunduğu, bunların 10 tanesinin bakımsızlıktan kullanılmadığı ve malzeme eksikliğinden kaynaklanan nedenlerle polikliniklere hasta kabul edilmediği, 7/24 halkımızın hizmetinde olan ve deneyimli uzman ekiplerimizin gece gündüz özveriyle görev yaptığı Acil Servisimizde de yeni hasta kabul edilmekte sıkıntı yaşandığı' yönündeki haberler tamamen gerçek dışıdır" denildi.

Açıklamada, "Hastanemiz ameliyathanelerinde sözü edilen kraniotomi motorundan 25 adet mevcuttur. Herhangi bir arıza durumunda gerekli bakımları mevcut prosedürler kapsamında zamanında yapılmaktadır. An itibarıyla motorların tamamı aktif olarak çalışır durumdadır. Ankara Şehir Hastanemizin Acil Tıp Kliniği, sadece Erişkin Acil Servisimizde (Çocuk Acil ve Kadın Doğum Acil Servisi hariç) günlük olarak, ambulans ile gelen ortalama 250 hastaya; ayaktan başvuran, 2. basamak ve üniversite hastanelerinden tarafımıza sevk edilen ortalama 2000 hastaya acil sağlık hizmeti sunmaktadır.

Bu hizmetin sunumu sırasında ambulans ile gelen hiçbir hasta reddedilmediği gibi; ayaktan, her türlü sağlık sorunu ile başvuran bütün hastalara da sağlık hizmeti sunumu, tıbbi kaidelerin gerektirdiği gibi, deneyimli uzman hekimlerimiz ve sağlık ekiplerimiz tarafından Sağlık Bakanlığımızın tüm prosedürleri yerine getirilerek sürdürülmektedir. Acil Servisimizden, 'yoğun bakımda boş yatak yokluğu, cerrahi malzeme eksikliği ve benzeri nedenler' ile hiçbir şekilde hasta reddi olmamaktadır" ifadelerine yer verildi.