e-Nabız’da sisteminde kronik hastalar ve kanser tedavisi görenler risk grubunda sayılmadı

Grip aşısı tartışmaları şiddetlenerek artmaya devam ediyor. Son olarak aşıyı alabileceklerin e- nabızda yayınlanmıştı. Ancak karar sıkıntıları da beraberinde getirdi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, belirsiz kriterler sonucu geçen yıl riskli sayılan hastaların bu yıl sayılmadığını aktardı.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal'ın haberine göre kalp pili olduğunu, böbrek nakli ameliyatı geçirdiğini ve bunların yanı sıra şeker hastalığı, kolesterol, tansiyon gibi hastalıklarının da bulunduğunu söyleyen bir yurttaş aşı olmaya hak kazanamadığını aktardı.

Durumu değerlendiren AHEF Başkanı Sezen, risk kriterlerini kendilerinin de bilmediğini belirterek “Daha önceki senelerde risk grubunda gördüğümüz için grip aşısı önerdiğimiz kişilerin bu yıl yüksek risk grubunda olmadığını görüyoruz. Sistem bize reçete numarası vermiyor ve bu olmayınca da biz risk grubunda görsek bile kişiler aşı alamıyor” dedi. 
Yurttaşların aşı sormak için kendilerine geldiğini aktaran Sezen, yüksek risk grubundaki kişilerin sürekli sağlık kurumlarına gelerek aşı sormasının riski artırdığını söyledi.  

"ÖFKE BİZE YÖNELİYOR"

Sağlık çalışanlarının da aşılanması gerektiğine dikkat çeken Sezen, aşı nedeniyle yaşanabilecek sağlıkta şiddet olaylarına da dikkat çekti. Öfkenin kendilerine yöneltildiğini söyleyen Sezen, “Geçen yıl önerimle aşı yaptıran bir hastam geldi ve ‘Bu sene niye yazmıyorsun?’ dedi. Ben de ‘Devlet şu anda size aşı vermiyor’ diye açıkladım. Öyle deyince, ‘Biz ölelim mi? Niye aşı yapmıyorsun? O zaman burada niye oturuyorsun?’ gibi sorular sordu” dedi.

Editör: Haber Merkezi