Hastanelerde yaşanan yığın hasta kalabalıkları artık kabul edilebilir olarak normal olarak gösterilemez. Bunun normalleşmesi düşünülemez. Sağlık hizmeti depolanabilecek ve sonradan sunulabilecek bir hizmet değildir. Sağlık hizmeti ihtiyaç olan zamanda sunulmalıdır.

O nedenledir ki sağlıkta hantal oldugu düşünülen bürokrasi yapısına son verilip, 663 Sayılı KHK ile Profesyonel Sözleşmeli Yöneticilik sistemine geçilmiştir. Buradaki amaç yogunluk normal deyip sosyal medyadan toplumsal mesajlar vermek değil, çözüm üreten taşın altına elini koyan profesyonel yöneticiliktir.

Muayene sırası bulamayan, acilde saatlerce acı içinde kıvranan, acilen istenen ultrasona, MR v.b  yetkiler için aylar sonraya verilen randevuyu, mevsimsel yoğunlukla açıklamanın profesyonel yöneticilik ile alakası yoktur. Profesyonel yöneticilik çözüm üretmektir.

Mevsim nedeni ile hasta yoğunluğu açıklaması yapılırken aynı branştan 3 hekime kar tatili izni vermemektir. 9 hekimin görev yaptığı branşta neden tek hekim poliklinik yapmaktadır diye sorgulamaktır. Mesai takip sistemini sadece gücünün yettiğine değil, tüm personele uygulamaktır profesyonel yöneticilik.

PROFESYONEL YÖNETİCİLİK BU MUDUR?

Profesyonel yöneticilik sahada çalışan personele PDC doluluk oranınız %80'lerde yeteri kadar elemanınız var derken, acil serviste, 112'lerde, polikliniklerde hekim, att, hemşire, ebe,röntgen teknisyeni,toplum sağlığı elemanı, eczacı, tıbbi sekreter ve benzeri gruptaki hastane kadrosundaki elemanı PDC'si %100 dolu olan  il-ilçe sağlık müdürlüğü,,112 başhekimlikleri ve başka kurumlarda geçici görevlendirmek midir? Sistem ile sorun iletilince hesabı sana sorarım mantığı ile tehdit etmek, eli cebinde dolaşmak mıdır? Çalışan eleman sıkıntısını iletince eleman yok deyip, PDC'si %100 dolu olan il-ilçe sağlık müdürlüğü,,112 başhekimlikleri ve başka kurumlarda geçici görevlendirmeleri sessiz sedasız imzalamak mıdır? Memuriyete yeni başlayan personeli eğitim hemşireliği, tig, enfeksiyon kontrol hemşireliği gibi nöbetsiz birimde  görevlendirmek midir? Yoksa halka hizmet hakka hizmet mantığı ile sitemin işlemesini mi sağlamaktır.

O ZAMAN NEDEN PROFESYONEL SÖZLEŞMELİ YÖNETİCİ

Muayene kuyrukları, acilde sıra beklemeler, randevu süreleri, temizlik sorunları, yemek sorunları, kantin, güvenlik sorunları, adaletsiz görevlendirmeler, mevzuata aykırı görevlendirmeler bitmeyecek ise , 663 Sayılı KHK ile Profesyonel Sözleşmeli Yöneticilik sistemine neden geçilmiştir. Neden Profesyonel Sözleşmeli Yönetici diye neredeyse aldığı maaşın iki katına yakın maaş verilmektedir. Eş, dost, sendika ağırlasın, sosyal medyadan sosyal mesajlar paylaşılsın,mevzuata aykırı görevlendirmeler devam etsin diye mi?

Sağlık Bakanlığı acilen bu duruma bir çözüm bulmalıdır yoksa hasta ve çalışan memnuniyetinin sürekli düşmesine neden olan bu durum en çok Adalet ve kalkınma Partisinin sağlıkta yapmış olduğu yatırımlara sekte vurmaktadır. Artık yorumlar devasa binalar ama hizmet yok şekline gelmektedir. 

Editör: Haber Merkezi