Bilindiği üzere 2023 yılında hem Cumhurbaşkanlığı seçimleri hem de Milletvekili Genel Seçimleri yapılacak. Seçimler herhangi bir aksaklık olmaması durumunda 18 Haziran 2023 pazar günü gerçekleşecek.

Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından yaklaşık 2 - 3 hafta sonra ise 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak olan Memur 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri gerçekleşecek.

Bilindiği gibi 6. Dönem Toplu Sözleşme Protokolü memurların alım gücünü ciddi oranda düşürmüştür. Başta sağlık çalışanları olmak üzere memurlar toplu sözleşme protokolü ile adeta yoksulluk sınırına mahkum edilmiş, açlık sınırı seviyesine kadar düşürülmüştür.

Pandemi ile beraber artan yüksek enflasyon sonrasında, memur toplu sözleşme protokolünde imzalanan %5 - %8 gibi dönemsel zamlar memurun yarasına merhem olamamıştır. Kısaca TÜİK’in enflasyon sepeti ile memurum sepeti uyuşmamış, geçim sıkıntısı her geçen gün artarak devam etmiştir.

Genel seçimler, bilindiği üzere siyasi partilerin her kesime vaatleriyle geçen bir süreç olduğundan 5 ve 6. dönemde kaybedilen alım gücünün yerine konması için 7. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin 2023 yılı Temmuz-Ağustos aylarından seçimden önceki dönem olan Nisan-Mayıs aylarına alınması tüm memur ve memur emeklileri gibi sağlık çalışanlarının lehine olacaktır. 

Seçim geçtikten hemen sonra yapılacak bir toplu sözleşme, 5 ve 6. dönem toplu sözleşmeleri aratacak düzeyde bir sözleşme olacaktır. Dolayısıyla sağlık çalışanlarının sesine kulak verilmeli, kazanımlar açısından toplu sözleşme 2 ay erken yapılmalı, kaybedilenler bir bir yerine konmalı, Sağlıkta liyakat başta olmak üzere çeki düzen verilmelidir.