Denizli Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz ay Kovid- 19 salgınıyla mücadele eden yüzlerce uzman hekim döner sermaye dağıtımında Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından haksızlık yapıldığı gerekçesiyle itiraz dilekçesi vermişlerdi. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, bu hekimlerin sorunlarına değinen soru önergesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye verdi. Öztürk’ün verdiği bu soru önergesinde Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve mağdur olan doktorlarla ilgili çok önemli detaylar dikkati çekti.

Denizli'de döner sermaye gelirlerinin adaletli dağıtılmadığını ileri süren yaklaşık 200 hekim mücadele başlatmıştı.

Pandemi hastanesi ilan edilen Denizli Devlet Hastanesi'nde görevli hekimler, ek ödeme kapsamında döner sermayeden bazı hekimlerin 14 bin lira aldığını bazı hekimlerin ise gelirlerinin daha da düşerek 4 bin liraya kadar gerilediğini belirtip duruma itiraz etmişti.

DİLEKÇE İLE BAŞVURMUŞLARDI

Başhekim Mehmet Erkaleli ile görüşen hekimler başhekimlik binası önünde toplanıp toplu dilekçe vermişlerdi. Ücret dağılımını başhekimliğin belirlediğini söyleyen hekimler Mart ayı içinde nöbet tutan hekimlere ödeme yapıldığını diğer hekimlere ise döner sermaye ödemesi yapılmadığını ileri sürmüştü. Ücretlerin eşit dağıtılmasını isteyen hekimler hastanede görevli tüm hekimlerin aynı riski taşıdığını ifade etmişti.

GÖREV YERİ BİLMECESİ

Hastane başhekimliği kendi belirlediği hizmet alanlarında görev yapan hekimlere pandemi ödemesi yaptığını açıklarken hastanede görevli diğer hekimleri pandemi kapsamının dışında tuttu.

Hekimler dilekçelerinde bakanlık tarafından belirlenen yerlerde görev yapmalarına, bulaş riski taşımalarına, pandemi için oluşturulan listelerde olmalarına rağmen kapsam dışı tutulduklarından şikayet etmişti.

Hekimler uygulamanın bakanlık hükümlerine aykırı olduğunu da ileri sürmüştü. Ekstra ödeme alan hekimlerin hastane bahçesinde kurulan pandemi çadırında görev alan hekimler olduğu, süreç içinde her hekime sıra gelmediği kaydedildi.

İŞTE DETAYLAR

İyi Parti Milletvekili Yasin Öztürk’ün verdiği soru önergesinde Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Erkale ile ilgili dikkat çeken çok önemli maddeler yer aldı.

Yasin Öztürk, TBMM’ye verdiği soru önergesinin bazı maddelerinde yer alan, “Sağlık personeline yapılacak ek ödeme ve performans ödemelerine ilişkin olarak hastane başhekimlerine karar verme yetkisi tanınmış mıdır? Bu yetkinin kapsamı nedir? Bazı başhekimlerin keyfi karar alarak, salgın sürecinde fiili görev yapmalarına rağmen hekim ve sağlık çalışanlarının bir kısmına ek ödeme verdirmedikleri iddiaları doğru mudur? Bu iddialarla ilgili olarak Bakanlığınıza, sağlık çalışanları tarafından iletilen şikayet ve itiraz bulunmakta mıdır? Bu iddialarla ilgili olarak hakkında idari işlem başlatılmış başhekim bulunmakta mıdır? Bazı başhekimlerin keyfi kararla, ek ödeme Yönetmeliğine aykırı olarak, hak sahibi olmayan sözleşmeli idari personel ve yöneticilere ek ödeme yaptığı iddiası doğru mudur? Bu iddialarla ilgili olarak Bakanlığınıza, sağlık çalışanları tarafından iletilen şikayet ve itiraz bulunmakta mıdır? Bu iddialarla ilgili olarak hakkında idari işlem başlatılmış başhekim bulunmakta mıdır? Yönetmelik kapsamında ek ödeme hakları olmalarına rağmen, başhekim inisiyatifi nedeniyle ödeme alamayarak hak kaybı yaşayan personelin zararı ne şekilde tazmin edilecektir” şeklindeki sorular Denizli’de çok konuşulacağa benziyor. 

BU İDDİALAR ÇOK KONUŞULUR

Vekil Öztürk'ün sorduğu en ilginç sorular ise, “İşin ilginç kısmı bu konuda imza altına alan kişilerde yine aynı idareciler olduğu ve Başhekim Mehmet Erkaleli'nin de bilgisi dahilinde olduğu bu listenin imza kısmından şaşkınlıkla görmekteyiz Burada ise 663 sayılı KHK gereği idareci olan, Başhekim yardımcısı görevindeki Dr. Cihan Kıray ve Dr. Mustafa Kemal Keysan'ın COVİD döneminde ek ödeme listesinde isimleri görülmektedir.Yine aynı idarecilerin yüzde yüz üzerinden ek ödemesine yönelik bu liste imza altına alınmıştır. Burada 663'e bağlı KHK de yer alan 42. ve 45. Maddesi kapsamında istihdam edilenler hariç diye açık bir şekilde ek ödeme kapsamı dışında olduğu yani ek ödeme yapılamayacağı, sözleşmelerinde belirtilen tutarın ödeneceği belirtilmiştir... Hem de aynı listeyi kendileri onaylayıp bu ek ödemenin kendilerine ödenmesinimi sağlıyorlar.? Bu durum kamu zararı değil mi? Görevi kötüye kullanma ve zimmete para geçirme suçları açısından değerlendirilmeye açık konulardır” gibi sorular Denizli Devlet Hastanesi’nde yine neler oluyor sorularını gündeme getirdi. 

DENİZLİ DEVLET HASTANESİ’NDE ONLARCA HEKİM CİMER’E BAŞVURDU MU?

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün TBMM’ye verdiği soru önergesindeki soruları biz de tekrarlayıp Denizli Devlet Hastanesi Başhekimliği'ne soruyoruz. Denizli Devlet Hastanesi'ndeki uzman hekimler mağduriyetlerini özetleyen onlarca dilekçeyle başhekimliğe dolayısıyla Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'ne mağduriyetlerini yasal çerçevede iletmiş olduğunu öğrendik. Bu doğru mudur? Onlarca uzman hekim bu konularla ilgili gerek başhekimliğe gerek CİMER'e başvurduğu doğrumudur? Sözleşmeli idarecilere performansa dayalı ek ödeme yapılamadığı ve buna rağmen covid ek ödemesini bazı idarecilere Başhekim Dr. Mehmet Erkaleli’nin de onayı ve bilgisi dahilinde ödendiği doğru mudur?Sözleşmeli idarecilerin kendilerine Covid ek ödeme listesine yazdıkları ve yine kendilerinin de bulunduğu  covid ek ödeme tutanağı oluşturup  altına da uygundur diye yazıp imzaladıkları doğru mudur? Kendi imzalarıyla beraber Başhekim tarafından da bu karara imza atıldığı uygun görüldüğü doğrumudur? Doğruysa Covid döneminde Covid ek ödemesi yapılan idareciler kimdir? Bu yasal mıdır? Bu durumda Kamu zarara uğratılma suçu işlenmiş midir? İdarecilerce görevi kötüye kullanma suçu işlenmiş midir?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün TBMM’ye verdiği soru önergesindeki sorduğu sorular ve onlarca doktorun bize aktardığı sorunlarıyla ilgili soruları biz de Denizliekspres Haber olarak gerek Sağlık Müdürü Berna Öztürk’e gerekse Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Erkali’ye soruyoruz.