Kamu hastanelerinde hizmet alımı ihalesi alan firma BT-MR görüntülerini raporlayan doktor bulundurmadığı iddia edildi. Bundan dolayı birçok hastaya yanlış teşhis konuldu.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi 21 ay süreli BT-MR görüntüleme hizmet alım işini ihalesini alan Kardelen Medikal firması şartnamede BT-MR görüntülerini raporlayan doktor bulundurma yükümlüğünü ve sözleşmeye uygun yazımsal donanıma sahip olması yükümlülüğünü yerine getirmedi. Bundan dolayı 2 kamu hastanesi BT-MR sonuçlarını telefon üzerinden başka doktorlara raporlattırdı. Telefon üzerinden sağlıklı raporlama işi yapılamadığı için bu dönemde birçok hastaya yanlış teşhis konuldu. Firmanın yükümlüğünü yerine getirmediği için 2018’de 3, 2019’de 2 ve 2020’de 1 tutanağa ve bir de cezai işleme rağmen sözleşmesi feshedilmediği gibi Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, sözleşme feshinin iptalini isteyen yazının geriye dönük bir işlemle iptalini istedi.

DOKTORLAR TUTANAK TUTTU

Firmanın sözleşmeden doğan yükümlüğünü yerine getirmemesi radyoloji birimi tarafından tutanak altına alındı. Radyoloji Genel Sorumlusu Ahmet Tanık, Radyoloji Birim Sorumlusu A. Murat Kale, Radyoloji Biriminden Sorumlu Radyoloji Uzmanı Doktor Şehmus Kavak tarafından hazırlanan tutanakta, “…. Yapmış olduğumuz denetimde yüklenici Kardelen LTD hizmet alımı firması ile ilgili 5.5.2019 tutanakta, 10.12.2018 tutanakta, 21.12.2018 tutanakta, 07.11.2018 tarihlerinde tutulan tutanaklarda belirtilen eksikliklerin giderilmediği ve (1.5 Tesla MR cihazı ve 128 kesitli BT cihazında taahhüt ettikleri kardiyak çekim protokolü ve uygun yazımsal donanımın olmadığı ve MR-BT çekim sonuçlarını raporlayan doktorun bulunmadığı) raporlama işleminin tele radyoloji yolu ile yapıldığı tarafımızca tespit edilmiştir.”

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HAREKETE GEÇMEDİ

MR-BT çekim sonuçlarını raporlayan doktorun bulunmadığı için raporlama işleminin tele radyoloji yolu ile yapılması nedeniyle birçok hastaya yanlış teşhis konulduğu belirtilirken Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü firmanın sözleşmesinin feshi kendisine bildirilen 6 tutanağa rağmen harekete geçemedi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi yetkilileri firmanın yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmesinin feshini istedi. Ancak bu istem İl Sağlık Müdürlüğünde yerine getirilmediği gibi sözleşmenin feshini isteyen yazının iptal edilmesini istedi.

FİRMAYA CEZA KESİLDİ

Bunun üzerine firmanın yükümlüğünü yerine getirmemesi nedeniyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, söz konusu firmanın sözleşmedeki yükümlüğünü yerine getirmediği için para cezası kestiğini bildirdi. Hastane yetkilileri yasal düzenlemeye dayanarak yaptırım olarak ihalenin bedelinin binde 5’ine denk gelen ceza kesti. Yetkililer, 5 milyon 779 bin 996 TL’lik ihalenin yasal olarak binde beşine denk gelen 2 bin 889 TL cezası kesti.

TALEP YAZISI İŞLEME KONULMADI

Yaklaşık 2 yıl boyunca yükümlüğünü yerine getirmeyen firmanın sözleşmesinin feshi ve firmanın teminat olarak yatırdığı 600 bin TL’nin irat edilmesi için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri 20 Ocak 2020’de bildirimde bulundu. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü, gelen talep yazısını bir hafta bekleterek işlem yapmadı. Tam da yazı bir bekletildiği bir hafta içinde firma 27 Ocak 2020’de MR-BT sonuçlarını raporlayan bir doktoru işe alarak sigorta girişini yaptı. Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü yasal olmadığı halde 3 Şubat 2020’de geriye dönük bir işlem isteyerek firmanın yükümlülüğünü yerine getirdiğini ve 20 Ocak 2020 tarihli sözleşme feshi talepli yazının iptali istemiyle Gazi Yaşargil Hastanesine yazı yazdı.

BAŞHEKİM SÖZLEŞME FESHİ TALEP ETTİ

Fesih yazısının iptaline ilişkin yazıda doktorun, sözleşmesinin iptal istemi yazısından sonra atandığına işaret ederek yanıt veren Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Baysal, hileli atamayı şu ifadelerle anlattı: “İl Sağlık Müdürlüğümüzce ihalesi yapılan 2018/241208 İKN’li ‘SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi 21 Ay Süreli BT-MR Görüntüleme Hizmet Alım İşi’ yüklenici firma ‘Kardelen Medikal’in BT-MR sonuçlarını raporlayan doktorun bulundurmaması nedeni ile ilgi (b) tarih ve sayılı yazı ile sözleşme feshi talep edilmiştir. Ancak yüklenici firma 27.1.2020 tarihi itibari ile ilgili iş kapsamında kurumumuzda BT-MR sonuçlarını raporlayan doktoru bulundurduğuna dair sigortalı işe giriş bildirgesi belgesi yazımız ekinde sunulmuş olup; ilgili (b) tarihli ve sayılı yazı ile tarafımıza bildiren sözleşme feshi talebimizin iptal edilmesi hususunda… “

YANIT BEKLEYEN SORULAR?

Söz konusu firma yaklaşık 2 yıl boyunca yükümlüğünü yerine getirmediği halde, tutanaklara rağmen neden korundu?  Sözleşme fesih talebi yazısını İl Sağlık Müdürlüğü neden işleme koymadığı gibi iptal talebinden sonra doktor atanmasına rağmen fesih talep yazısının iptal edilmesini istedi? İl Sağlık Müdürlüğü neden yasal işlem başlatmayarak firma için suç işlemeyi göze aldı? Bu soruların yanıtları bilinmiyor.

https://www.diyarbakirgazete.com/bitmeyen-saglik-skandallari/

Editör: Haber Merkezi