TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk/tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 11.12.2020 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

1- 2018/11587 karar sayısı ile 30 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararında 4/C lilerin 4/B statüsüne geçişlerinde unvanları, yaptıkları göreve göre değil, eğitim durumuna göre İdari Destek ve İdari Büro Görevlisi olarak belirlenmiştir. Kaldı ki bu zamana kadar, verilen unvanların görev tanımları hala yapılamamıştır. Bu sebeple 4/C den 4/B ye geçenlere giyim yardımı dahi yapilmamaktadir.4/C de bile eğitim durumunda değişiklik olan personelin katsayısı değiştirilerek ücreti artarken, 4/B de unvan değişikliğinin olmaması bahanesi ile ücret ve unvan değişikliği talebinin reddedilmesinin nedenleri nelerdir? 

2- 4/B statüsünde var olan 65 yaşa kadar çalışabilme hakki ve her 5 yıl için verilen kidem ücretinin 696 sayılı KHK ile 4/B ye geçenlere tanınmaması ise tam bir çelişkidir. Yine 375 Sayılı KHK kapsamında tüm kamu personellerinde en az %70 olan ek ödeme ne gariptir ki 4B için sadece %20'dir. 4/C den 4/B ye gecen Lisans. Önlisans mezunu mühendis, tekniker ve teknisyenlere unvanlarının verilmemesinin nedenleri nelerdir? 

3- KPSS, DMS sınavıyla işe girmiş, özelleştirme nedeniyle işlerini, statülerini, emeklerini, hayallerini, geleceğini bırakanların mağduriyetlerinin giderilmesi için bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir? 

4-2015 yılında imzalanan 3.Dönem Toplu Sözleşmesi 36/2 Maddesinde imza altına alınan 4/B ile Cumhurbaşkanı 4 Aralık 2017 tarihinde müjde dediği 4/B bu mudur? 

5- 4/C den 4/B ye geçirilen personelin; Iradesi dışında zorunlu emekliliğe tabi olmalarının nedenleri nelerdir? 

6- Mevcut tüm 4/B’liler gibi 5 yıl, 10 yıl, 15 yıllık kıdem ücretinden yararlanmaları sağlanacak mıdır? 

7- Ek ödeme oranının %20 değil, Mevcut tüm 4/B’liler gibi en az %70 olması sağlanacak mıdır? 

8- 4/C statüsünde olduğu gibi eğitim durumundaki değişikliğin unvan ve ücrete yansıması sağlanacak mıdır?(4/C den 4/b ye geçişler eğitim durumuna göre yapılmış olup yasal değişiklikler yapılabilir.) 

9-Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm 4/B’li personelin Eğitime Hazırlık Ödeneğinden faydalanması sağlanacak mıdır? 

10- Eski adı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 4/B’li Personel, 2017/1 Sayılı genelge ile Nöbet görevini yapması engellenmiş olup Anayasanın eşitlik ilkesi gereği bu haktan yararlanması sağlanacak mıdır? 

11- Tarım ve Orman Bakanlığı birleşmiş olup, Yangin tazminatının arttırılarak tüm personelin yararlanması için bir çalışma yapılmakta mıdır? 

12- Arazi şartlarında teknik işler yapan 4/B’li personele özel hizmet tazminatının ödenmesi sağlanacak mıdır? 

13- Refakat izninin 3Ay değil 4/a personelde olduğu gibi 3+3 ay olarak belirlenmesini, kullanılmayan yıllık izinlerin bir sonraki yıla devredilmesi sağlanacak mıdır? 

14-Çalışanların verimliliğin arttırılması için 4/B'lilerin de görevde yükselme hakkından yararlanması için bir düzenleme yapılacak mıdır? 

15- 4/B’li personelin mazerete dayalı yer değiştirme hakkından yararlanabilmesi sağlanacak midir? 

Editör: Haber Merkezi