Üniversitenin 3 tıp profesörü bir şirket kurdu. Ancak kurulan şirket, yaptıkları yazılımları üniversitenin sınavlarında kullandı.

Tıp öğrencileri söz konusu program üzerinden sınava girdiler. Yani, şirketi kuran Akdeniz Üniversitesi çalışanı üç profesör, kendi kurdukları şirketin yazılımını, çalıştıkları okula pazarladı.

Akdeniz Ünivesitesi’nde çok tartışılacak bir gelişme yaşanıyor.

Koronavirüs dolayısıyla uzaktan eğitim yapan online sınav düzenleyen üniversite yönetimi, pandemi adeta fırsata çevrildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, Hastane Başhekim Yardımcısı Aslı Bostancı Toptaş ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Erol Gürpınar'ın kurduğu 20 bin TL sermayeli şirket, üniversitedeki bütün sistemi değiştirdi.

Üniversitenin 3 tıp profesörü 19 Temmuz 2017 tarihinde AGEM Yazılım Sanayi Ticaret Limited Şirketi adı altında bir işletme kurdu. Ancak kurulan şirket yaptıkları yazılımları üniversitenin sınavlarında kullandı. Tıp öğrencileri söz konusu program üzerinden sınava girdiler.

Yani, şirketi kuran Akdeniz Üniversitesi çalışanı üç profesör, kendi kurdukları şirketin yazılımını, çalıştıkları okula pazarladı. Bu durum üniversitenin ticarethane gibi işletilmesi tepkilerini de beraberinde getirdi.

İşte şirketin ortakları ve kuruluşu:

PLAKET VERDİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise dün çok ilginç bir açıklamada bulundu. Özkan, "Bu program Murat Turhan hocamın üç sene önce yaptığı çalışmalarıyla elde ettiği programdır. Zaten daha önce de bu program üniversitemize verilmişti. Önceki yönetim de bunu kullanmıştı. Biz bu programı biraz daha revize ettik. Çok güvenli bir sınav sistemi ve sorunsuz bir online eğitim hizmeti veriyoruz öğrencilere. Öğrencilerimizden aldığımız geri bildirim de bu yönde" dedi.

Yani, Rektör Özkan, şirket geçen sene kurulmasına rağmen, Rektör Yardımcısı Murat Turhan'ın 3 yıl önce yaptığı çalışmalarla bu sistemi elde ettiğini ifade ediyordu. Bu sözler akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

Öte yandan, yine Rektör Özkan'ın, Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda şirketinin ortağı ve müdürü olan Murat Turhan’a geçen Cumartesi günü "teşekkür plaketi" vermesi de yine dikkat çekti.

İşte o plaket:

İşte Üniversite Üst Yönetimi:

ÖĞRENCİLER İSYAN ETTİ

Öğrenciler ise kendilerinin bir kobay gibi kullanıldığını belirterek, sisteme girememekten ve sık sık hata almaktan şikayet ettiler.

Öğrenciler sosyal medyadan yaptıkları yorumlarda, "Körler sağırlar birbirini ağırlar" yorumlarında bulunarak duruma tepkilerini gösterdiler.

Üniversite resmi Twitter hesabından "plaket" verilme haberinin paylaşılması da öğrenciler arasında alay konusu oldu.

İşte o yorumlardan bazıları:

Öğrenciler aynı zamanda rektörlüğe yazdıkları yazıyla mağduriyetlerinin giderilmesini de talep etti. Öğrenciler rektör Özkan'a sorunsuz ve adil bir sınav isteklerini vurguladılar.

İşte o yazı:

MİLLETVEKİLİ DE DEVREYE GİRDİ

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı da öğrencilere destek oldu. Arı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Akdeniz Üniv.Tıp Fakültesi öğrencileri, sınavları için getirilen yeni sisteme girişte problem yaşıyorlar,sıkışan takvim nedeniyle 3 günde 2 sınava girecekler, geçen dönem sorunsuz çalışan eski sistemin devam etmesini istiyorlar. Taleplerini duyun" diye belirtti.

Milli Gazete’den Muhammed Vefa da konuyla ilgili sosyal medya hesabından önemli bir mesaj paylaştı.

Vefa, Murat Turhan'ın pandemiyi fırsata çevirdiğini söyleyerek, üniversitede 1 aydır sınavların yapılamadığını aktardı.

Vefa, "Skandalın böylesi de var; Akdeniz Üniveristesi Rektör Yrd. Murat Turhan, pandemiyi fırsata çevirdi. Mevcut sistemin olmasına rağmen Turhan, öğrencileri sahip olduğu sınav sistemine yönlendirip şirketini ayakta tutmaya çalışıyor. 1 aydır sınavlar yapılmıyor!" diye belirtti.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Öte yandan Murat Turhan daha önce de birçok kez gündeme gelmişti. 2016 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi olan Turhan, istifasını vermişti. O dönem, Turhan'ın istifasının arkasında bazı medikal firmalarının Rektörlüğe ulaştırdığı "aracılı ödeme" şikayetlerinin etkili olduğu iddia edilmişti.

İşte o dönem Hürriyet'te Salim Uzun imzasıyla çıkan o haber:

Kaynak: https://www.akdeniztelgraf.com/haber/5673589/antalyada-skandal-uc-profesor-kendi-yazilimlarini-universiteye-pazarladi

Editör: Haber Merkezi