Devlet memurlarının, yıllık izin haklarını ilgili olduğu takvim yılında kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, “yıllık izinleri birleştirme” veya “yıllık izinleri sonraki yıla devretme” olarak da bilinen husustaki düzenlemesi kapsamında, memurların yıllık iznin haklarının tamamını veya bir kısmını izleyen takvim yılında kullanmaları mümkün olabilmektedir.

Öte yandan, COVID-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, 2020 yılında kamu çalışanlarının bazılarının idari izinli sayılması ya da uzaktan veya dönüşümlü çalışması yoluna gidilmesinin de etkisiyle, memurların 2020 yılındaki yıllık izin talepleri çok yoğun olmadı.

Yıllık izin hakkı

Devlet memurlarının yıllık izin hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre;

**Hizmeti 1 yıldan çok ve 11 yıldan az olanların 20 gün, hizmeti 10 yıldan çok olanların ise 30 gün yıllık izin kullanma hakkı vardır.

**Yıllık izin, ilgili amirin uygun bulacağı zamanlarda, bütün olarak veya parça parça kullanılabilir.

**Birbirini izleyen iki yılın izni birlikte kullanılabilir.

**İçinde bulunulan takvim yılı ile bir önceki takvim yılı hariç, önceki yıllara ait kalan izin süreleri kullanılamaz.

Yıl içinde kullanılmayan izinler

Devlet memurları yıllık izinlerini, izne hak kazandıkları takvim yılında kullanabilecekleri gibi izleyen takvim yılında da kullanabilirler.

Birbirini izleyen en çok iki takvim yılına ait yıllık izin süreleri birleştirilebildiğinden; içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl izinleri birleşebilerek kullanılabileceği gibi, içinde bulunulan yılın izinleri bir sonraki takvim yılında da kullanılabilir.

Buna göre;

**2019 yılına ait kullanılmamış yıllık izin süreleri, memurun herhangi bir talepte bulunmasına gerek olmaksızın, 2021 yılına ait yıllık izin süreleri ile birleşmiş olacak.

**2020 yılına ait kullanılmamış yıllık izin süreleri, memurun herhangi bir talepte bulunmasına gerek olmaksızın, 2021 yılına ait yıllık izin süreleri ile birleşmiş olacak.

**2020 yılından aktarılmış yıllık izinleri bulunan memurun 2021 yılında yıllık izin kullanmak istemesi durumunda, kullanacağı izin süreleri 2019 yılından aktarılan izin sürelerinden başlanarak kullandırılacak.

**2020 yılına ait yıllık izin süresi bulunan memur, 2021 yılında yıllık izin kullanmaz veya 2020 yılından kalan yıllık izin süresinden daha kısa süre yıllık izin kullanırsa, 2020 yılına ait yıllık izin sürelerini 2022 yılında artık kullanamayacak.

**2021 yılına ait yıllık izin sürelerinin 2021 yılı sonuna kadar kullanılmayan kısımları, 2022 yılında kullanılabilecek.

**2019 ve 2020 yılından kalan izin süreleri, 2021 yılında memurun talebi ve amirin uygun göreceği zamanlarda parça parça veya tek seferde kullanılabileceği gibi 2021 yılına ait izin süreleriyle birleştirilerek de kullanılabilecek.