MHP'li 20 milletvekilinin 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin ve görevli sağlık personelinin durumunun değerlendirilmesi ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi sundu.

Söz konusu önergede şu ifadelere yer verildi:

GEREKÇE

Acil durumlarda hasta veya yaralıya uygulanacak sağlık hizmeti 112 Acil Sağlık Hizmetleri tarafından gerçekleşmektedir. Ambulansların kullanım amacı acil yardım hasta nakil ve özel donanımlı olarak sınıflara ayrılmaktadır.

Türkiye’de ambulanslar kara hava ve deniz olarak gruplanmaktadır. Sağlık hizmetinde en çok ihtiyaç duyulan kara ambulansı olmaktadır. Kara ambulanslarına olan ihtiyaç sebebiyle personel sayısının durumu ve ulaşım sorunları önemli hale gelmektedir.

112 Acil Sağlık Hizmetleri 2001 yılında Türkiye’nin her iline teşkilatlanmış ve zaman içinde yaygınlığı artmıştır. Fakat hala da sorunları devam etmektedir. Özellikle kırsal alanda istasyon sayısı yetersizdir. Ulaşım sorunları da eklenince kırsalda vakaya ulaşmak ve sağlık kuruluşuna hasta veya yaralıyı ulaştırmak gecikmekte bu da tedavi sonuçlarını olumsuz etkilemektedir.

112 Acil Sağlık Hizmetleri tarafından kurulan istasyonların kırsalda yeterli sayıda olması hasta veya yaralı için elzem bir durumdur. Bir başka sorun ise ambulansların kırsalda ve kentte en yakın hastaneye ortalama ulaşma süresidir. Hasta veya yaralının ambulansla en yakın hastaneye gidene kadar geçirdiği acil bakım hizmeti ve ortalama süre yaşamındaki en önemli kısmı oluşturmaktadır.

112 Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan sağlık personelinin durumu ve sorunları, mesleklerindeki motivasyonunu önemli ölçüde etkilemektedir. Personel ve ambulans sayısının yeterli oluşu sağlık hizmetindeki aksaklıkların da önüne geçecektir.

Bu nedenle 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde kırsal alandaki istasyon sayısının yetersizliği ambulansların en yakın hastaneye ortalama ulaşma süresi ve personellerin durumu sorunları düzeltilerek acil bakım hizmetinde olumlu değişimler sağlanacaktır.

bu hizmetlerde görevli sağlık çalışanlarının durumunu değerlendirmek ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için Anayasanın 98 içtüzüğün 104 ve 105 maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.

MHP'li 20 milletvekilinin sunduğu araştırma önergesinin tam metni şöyle: