YKS sonuçlarının açıklandığı bu günlerde, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği (Paramedik) bölümünü tercih etmek isteyen adaylar için en büyük engellerden birisi olan boy ve kilo şartı kaldırılarak, adaylar rahat bir nefes aldı. Paramedik Bölümünü tercih etmeyi planlayan adayların en sık sorduğu soruların başında Paramedik Bölümündeki Boy/Kilo şartıydı. İşte o maddenin değişmesiyle adaylar rahat bir nefes aldı…

Trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli yaralanma veya acil müdahale gerektiren durumlarda ilk müdahaleyi gerçekleştiren personel olan paramedikler, görevleri itibari ile hayati işlere imza atmaktadır. Hayatını ve dolayısıyla kariyerini bu meslek dalında şekillendirmek isteyen adaylar 2 yıllık önlisans mezunu olmanın yanında belli özel şartları da taşımaları gerekmektedir.

Paramedik nedir? Paramedik ne iş yapar?

Mevzuattaki Unvan adı “acil tıp teknikeri” olan paramedikler, acil durumlarda kişiye ilk müdahalede bulunan profesyonel sağlık çalışanıdır diyebiliriz. 

Paramediklerin başlıca görev yerleri; 

  • 112 sağlık istasyonları, 
  • Devlet hastaneleri,
  • Özel hastaneler 

gibi sağlık tesislerinin  ilgili bölümlerinde görev yaparlar. 

Başlıca misyonları “hayat kurtarmak” olan acil tıp teknikeri paramedikler, öncelikli görevleri olarak acil durumlarda müdahale elemanı olarak sahada görev yapmaktadırlar. Kendini paramedik olarak tanımlayan bir personelin en kritik görevi acil durumda olan hastayı hayata tutunması için ilk müdahaleyi yaptıktan sonra net ve doğru bilgileri ilgili birimlere aktarmaktır. Bu görev hastanın hayati tehlikeyi atlatması açısından büyük önem taşımaktadır.

Paramedikler öncelikli olarak; 

  1. Acil çağrılara yanıt vermek, 
  2. Ambulans ile hastayı acil Servis birimine taşımak,
  3. Acil doğum anlarında doğum ekibine destek vermek

görevlerini yapmaktadırlar. 

Bir paramedik de bulunması gereken özellikler nelerdir?

  • Hızlı karar alabilmeli,
  • Olay yerine hızlı hareket edebilmeli,
  • Yoğun stres altında görev yapabilmeli,
  • Ani gelişen olaylara karşı kriz yönetim yeteneği olmalı,
  • İletişimi güçlü olmalı,
  • Hasta yakınlarıyla kolay diyalog kurabilmeli, 
  • Gerekli olduğu takdirde ambulans kullanma becerisi olmalıdır

Peki nasıl paramedik olunur?

Diğer unvanlarda olduğu gibi paramedik unvanında görev yapabilmek için de öncelikli olarak iki yıllık üniversite mezunu yani sağlık meslek yüksekokulundan mezun olma şartını karşılamak gerekir. Bir kişi paramedik olmak istiyorsa acil yardım paramedik bölümünü veya programını okumalıdır. Mezuniyetin ardından gerekli sürede staj görevini yaparak yapılacak alımlara başvurduktan sonra paramedik olarak görev yapabilir.

Önemli Not: Paramedik alımı bazen özel şartlara tabi tutulmalı tutulmaktadır. Bunun için ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzlarda gelen özel şartların dikkatle okunması gerekmektedir

Paramedik şartları 2022 nelerdir?

  1. İki yıllık önlisans acil yardım paramedik bölümü veya sağlık meslek yüksek okullarının acil yardım paramedik programından mezun olmak,
  2. Kılavuzlarda istenen özel şartlara haiz olmak,
  3. Sürücü belgesi yani ambulans sürebilmek için gerekli ehliyet sahibi olmak,
  4. Ruh sağlığı itibari ile sağlıklı durumda olmak,
  5. 17 - 23 yaş aralığında olmak,
  6. Boy uzunluğunun cm cinsinden son iki rakamından en çok 5 fazla, 15 eksi kilo ağırlığında bulunmak,
  7. Sedyeyle hasta taşıyabilme fiziki yeterliliğinde bulunmak

Paramedik boy kilo şartı kaldırıldı mı? Kilo şartı kalktı mı?

Yukarıda maddeler halinde sıraladığımız şartlar 2019 yılında ÖSYM Başkanlığının yayınladığı kılavuzda istenen şartlardan derlenmiştir. Bu şartlara göre paramediklerden boy-kilo şartı bulunmaktadır. Ancak önümüzdeki yıllarda yapılacak alımlarda ÖSYM Başkanlığının yayınlayacak kılavuzda yeniden paramedik adayları için boy ve kilo şartı isteyip istemeyeceği bilinmemektedir. Eğer yayınlanacak kılavuzda boy ve kilo ile ilgili özel şart istenirse yine yukarıda belirttiğimiz ölçüde boy uzunluğu ve kilogram ağırlığına sahip olmak gerekmektedir.

2018 üniversite girişlerinde Paramedik olmak isteyen adaylar için üniversiteyi kazanmış olmaları tek başına yeterli olmayıp Boy-Kilo şartını sağlamış olmaları gerekiyordu. 

Daha önce de Paramedik Okullarına girişteki boy şartı nedeniyle, şarta itiraz eden bir öğrencinin konuyu mahkemeye taşımasıyla kaldırıldığını haberleştirmiştir. Mahkeme kararı için tıklayınız.

En son 2018 ÖSYM tercih Kılavuzunda belirtilen şart şöyleydi

Bu programa alınacak öğrencilerin devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerindensürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.)program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları erkek öğrencilerde 1.65 m’den kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak>; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.” maddesi bulunmaktaydı.

2019 YKS Sonuçlarının açıklanmasından sonra 2019 YKS Tercih Kılavuzu yayımlandı ve gözler yine bu maddeyi ararken bulunamaması dikkat çekti. 2019 YKS Tercih Kılavuzu incelendiğindeAmbulans ve Acil Bakım Teknikerliği (Paramedik) Bölümü için Boy-Kilo Şartı aranmamaktadır. 2018 YKS Tercih Kılavuzundaki 233. Özel Koşul 2019 YKS Tercih Kılavuzundan Kaldırılmıştır.

Paramedik Olmak İçin Hangi Sınava Girilir?

Üniversitelerin ve meslek yüksekokullarının paramedik bölüm ve programlarına yerleşmek isteyen adaylar, TYT sınavında şu derslerden sorumludur:

  • Türkçe
  • Matematik
  • Fen Bilimleri
  • Sosyal Bilimler

Paramedik Olmak İçin En Az Kaç Net Gerekli?

Üniversite sınavında daha az net yaparak özel üniversitelerin paramedik bölümlerine ve programlarına yerleşilebilir. Ancak devlet üniversiteleri dikkate alındığında, bir adayın derslere göre TYT sınavında yapması gereken minimum net sayıları şöyle olmalıdır:

  • Türkçe: 28,75 net
  • Matematik: 4,00 net
  • Fen: 2,50 net
  • Sosyal bilimler: 8,25 net

*Bu net hesaplaması, YÖK Atlas-Net Sihirbazı programındaki veriler esas alınarak örnek teşkil etmesi amacıyla hazırlanmıştır. Paramedik bölüm ve programlarına yerleşimini garanti altına almak isteyen adayın, önümüzdeki TYT sınavlarında daha az ya da daha fazla net yapması gerekebilir.