İnsanları kendilerine çeken alanlar yaratan iç mimarlar, dünya ortalamasından daha yüksek kazanç elde ediyor.

Ancak, her meslekte olduğu gibi, uzun süredir bu işin içinde olan deneyimli bir iç mimar ile mesleğe yeni başlayan bir iç mimarın gelirleri tam olarak aynı değildir. Bu nedenle alana yeni başlayanların ortalama kazanç yerine taban maaşı dikkate almaları gerekir.

Hem acemi hem de deneyimli iç mimarların 2023'te ne kadar maaş aldığına dair tüm sorularınızın yanıtını bu raporumuzda vereceğiz. Ayrıca iç mimar tam olarak nedir, profesyonel hayatta mesleği nedir ve nasıl olunur?

İç Mimar Ne Demek?

İç mimar maaşları konusuna gelmeden önce iç mimarlar, iç mekanların gereksinimlerini belirleyip işlevsel ve estetik düzenlemesini yapan kişidir. Renk ve aydınlatma da dahil olmak üzere bir iç mekanın bütün görünüşünü iç mimarlar kararlaştırır.

İç mimarlık, hem bir sanat hem de bir bilim olarak değerlendirilir çünkü çok yönlü bir meslektir. Tasarımın yürütülmesi için inşaat işlerinin takibinden planlama aşamasına ve saha işlerine kadar birçok görev içerir.

Bu noktada iç mimarların en çok önem çıkan sorumluluğu mekanın etkin kullanılmasını sağlamaktır. Her mekan için bu etkinlik farklı yol ve yöntemlerle sağlanabilir. Bu nedenle mimarlar geniş bir görev ve sorumluluklar listesine sahip olur.

İç Mimarlar Ne Yapar?

Bir iç mimarın görev tanımı çok fazla detay içerebilir. Ancak bu durum iç mimarlıkta kariyer yapmak isteyen kişilerin gözünü korkutmamalıdır. Çünkü tasarım ve dekorasyon işleri hoşunuza gidiyorsa bu mesleği icra ederken keyif almamanız mümkün değildir.

Genel bir çerçeve çizmek gerekirse bir iç mimar iş yaşamında aşağıda sıralanan görev ve sorumlulukları yerine getirir.7

  • Proje sahipleriyle görüşerek her projenin özel gereksinimlerini belirlemek
  • Üzerinde çalışılacak mekanın en etkin şekilde kullanılmasını planlamak
  • Mekanın elektrik altyapısı da dahil olmak üzere tasarım planlarını çizmek
  • Bilgisayar üzerinde gerekli eskiz, çizim ve kat planlarını meydana getirmek
  • Dekorasyon için aydınlatmadan kaplamaya, döşemeden sıhhi tesisat armatürlerine kadar gerekli malzemeleri belirlemek

Ayrıca iç mimarlar, bu görevleri yerine getirirken müteahhitler, ressamlar, döşemeciler ve inşaat mühendisleri gibi bir projenin meydana getirilmesinde emeği geçen bütün meslektaşlarıyla iş birliği içinde çalışması gerekir.

Nasıl İç Mimar Olunur?

İç mimar olarak çalışmak için üniversitelerin 4 yıllık iç mimarlık bölümlerinden mezun olmak yeterlidir. Bunun haricinde herhangi bir sınava ve sertifikasyon sürecine dahil olmak gerekmez.

Fakat kamu kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin her koşulda KPSS sınavına girmesi ve P3 puan türünde başarılı olması gerekir. Yeterli başarıyı yakalayan iç mimarlar lisans B grubu kadrosuyla iş başı yapabilirler.

Dolayısıyla kamuda iç mimarlık yapmak isteyen kişilerin üniversite eğitiminin sonuna yaklaşırken KPSS sınavına girmesi uygun bir adım olabilir. Çünkü KPSS sınavında alınan puanlar 2 yıl boyunca geçerliliğini korur.

Yine de iç mimarların özel sektörde ve iç mimarlık ofislerinde aktif olarak çalışabileceğinin ve daha kolay iş bulabileceğinin altını çizmek gerekir.

İç Mimar Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Bir öğrencinin hem üniversitelerin iç mimarlık bölümlerini kazanabilmesi ve hem de iç mimar olarak üniversiteden mezun olabilmesi için öncelikle başarılı olması gereken ders matematiktir.

Ancak bu mesleği icra etmek için bir matematik dehası olmak da gerekmez. Yani lise eğitiminden itibaren matematik dersinde ortalama bir başarı yakalayan ve bu başarıyı çalışarak sürdürebilen kişilerin iç mimarlık bölümlerini kazanması mümkün olabilir.

Ayrıca matematiğin yanı sıra bir öğrencinin Kimya, Fizik, Biyoloji ve Türkçe derslerinde başarı yakalaması belirleyici bir faktör olabilir.

İç Mimar Maaşları 2023 Yılında Ne Kadar?

İç mimar maaşları 2023 yılında ortalama 10 bin Türk lirasından başlar ve kişinin kıdemine göre 30 bin Türk lirasına kadar yükselir.

Fakat referansları çok kuvvetli olan iç mimarların bu tutarların çok üzerinde kazançlar elde etmesi de mümkündür.

Buna ek olarak iç mimarların maaşlı çalışmak yerine kendi ofislerini açma imkanı da bulunur. Bu seçeneği tercih eden, girişimci ruhu olan ve açtığı ofisi ayakta tutmayı başaran iç mimarların kazançları, haberimizde bahsedilen ortalama tutarların çok üzerinde olabilir.

Yani bu meslekte kazançlar çok geniş bir skalada ve kişinin azmine göre şekillenir.

Devlette İç Mimar Maaşı 2023

Kamu kurumlarına atanan iç mimarlar için gelirler çok daha sabit ve belirlidir. Bu çerçevede 2023 yılında devlet kurumlarında iç mimar olarak çalışan kişiler 12 bin 550 Türk lirası ile 20 bin Türk lirası arasında kazanç elde eder.

Buna ek olarak devlet memurlarının maaşlarına her altı ayda bir kez enflasyon farkı oranında zam yapıldığını hatırlatmak gerekir. Bu zamla birlikte 2023 yılında kamuda yeni işe başlayan bir iç mimarın maaşı 14 bin Türk lirasına kadar yükselebilir.

Editör: Haber Merkezi