1. Malpraktis Yasası: Hiçbir doktor ve sağlık çalışanı bilerek ve isteyerek hastasına zarar gelmesini istemez. Fakat tedavi süreçlerinde komplikasyon olarak adlandırılan, hata ve eksiklik olarak görülemeyecek istenmeyen durumlar oluşabilmektedir. Hastaları oluşabilecek komplikasyonlar konusunda yeterince bilgilendirdikten ve onam formu aldıktan sonra komplikasyonların hiçbir şekilde dava ve tazminata söz konusu olmaması gerekmektedir. Hizmeti sunanın ve sunulanın da insan olması nedeniyle oluşabilecek hata ve eksiklikler için ise oluşan zararın tazmini için durumu değerlendirecek sağlıkçılardan oluşan bir kurul kararı olması şartı ile devletin tazminatı ödemesi veya kişiye rücu edilmesi yoluna gidilmelidir. Ayrıca hukuksal süreçlerde onam formu ve hastanın rızası olup olmaması durumlarında kimseye zorla bir tedavi veya işlem yapılmadığını, hastaların hastaneye başvurarak zaten kendisine yapılacak özellikli olmayan genel girişimsel işlemleri kabul ettiği esas alınarak karar verilmelidir.

2. Özlük hakları, maaş ve döner sermaye: Doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının döner sermayeden bağımsız ve emekliliğe yansıyacak şekilde ücretleri düzenlemeye gidilmelidir. Örneğin hiç olmazsa bir uzman doktorun döner sermayeden bağımsız emekliliğe yansıyacak maaşının hakim, savcı veya albaya yakın, emeklilik için ise aynı olmalıdır (Çalışırken Hakim 25 alıyorsa Uzman Hekim 22 gibi). Döner sermayenin hakkaniyetli bir şekilde ve toplam gelirin %25 ini geçmeyecek şekilde maaş ve döner sermaye gelirlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Yapılacağı söylenen düzenlemeye göre Şehir Hastanelerinde çalışan 2547 sayılı kanuna göre görev yapan tıp doktoru akademik personellere de iyileştirme yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde Özellikle şehir hastanelerinde Doçent ve Profesör Doktorların geliri uzman doktora göre daha az kalacaktır. 3. Muayene sırası ve sağlık hakkına erişim: Sağlık hizmetinden faydalanmayı engellemeyecek şekilde

3. Basamak sağlık tesislerine branş hekimleri için gerek randevulu gerekse randevusuz başvurular için bazı şartlar getirilmelidir. Randevuların dolu olmasının nedeni kapasitenin az gelmesinden ziyade gelen hastaların %80 nin Aile hekimlerinde ve 2. Basamak sağlık tesislerinde çözülebilecek hastalar olmasıdır. Gereksiz yere hastaneye başvurular çok sayıdadır. Örneğin nezle grip gibi hastalıklar için 1 haftada geçmedi diye hastane hastane dolaşan bir sürü ilaç alan, uzman doktor beğenmeyip profesör arayan azımsanmayacak sayıda insan var. Bu tarz başvurular hem sağlık çalışanlarının konsantrasyonunu azaltmakta hem de gerçekten muayeneye ihtiyacı olan hastaların hastaneye erişimini engellemektedir. Bu durumun önlenmesi için temel sağlık eğitimi ve bilincinin gerek zorunlu okul eğitimi sürecinde gerekse kamu spotları ile verilmesi gerekmektedir. Bu şekilde gereksiz sağlık harcamaları da azalacak ve bütçe üzerindeki yük azalacaktır.

4. Sağlık tesisleri ve insan kaynağının verimli kullanılması: Örneğin katarakt ameliyatı olmak isteyen bir vatandaş mevcutta üniversite hastanelerinde olduğu gibi asistana değil profesöre muayene olmak ve ameliyat olmak istiyorsa sembolik bir fark vererek mesai saatleri sonrası isteyen gönüllü profesöre faturanın belli bir yüzdesi dönerden bağımsız bir şekilde verilmek koşulu ile sağlık hizmeti alabilmelidir. Bu şekilde 3. Basamak hastaneler ve şehir hastanelerinde çalışan doçent profesör ünvanlı akademik personel için hastaneler mesai sonrası da kullanılabilecek kazan kazan ilkesi ile hem vatandaş hem doktor hem de devlet kazanacaktır. Bu durumun suistimal edilmemesi içinde ilgili doktora mesai içinde ameliyattan yaptığı puanın 3 de 1 i oranındaki puan karşılığında ameliyat yapabilirsin şartı getirilmeli bu sayede hem mesai içindeki muayene ve ameliyat yapılması arttırılmış ve teşvik edilmiş olur hem de sağlık tesisleri mesai sonrası isteyerek çalışacak doktorlarla daha verimli ve etkin kullanılır. Hastalarda istedikleri sağlık hizmetine kavuşmuş olur.

5. Sağlıkta şiddet: Doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları hastalara gereken saygıyı göstermeli, vatandaşta sağlık çalışanlarına karşı saygılı olmalı bunun için sosyal medya ve kamu spotlarında bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Olası bir şiddet durumunda hakim ve savcılar kendi meslektaşlarına yapıldığında ne karar veriyorsa sağlık çalışanı içinde normal vatandaş içinde aynı kararı vermelidir