İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak belli mevzuatlar çerçevesinde görevleri bulunan belediyelerin asli memurlarından olan zabıtalarda, belli bir terfi sistemi ile hiyerarşi bulunmaktadır. Zabıtalar, diğer Kamu Kurumlarında ki memurlar gibi kıdem, derece ve statü gözetilerek maaş bordroları hazırlanmaktadır. Memur statüsünde görev yapan zabıtalar olduğu gibi işçi statüsünde görev yapan zabıtalar da bulunmaktadır. Dolayısıyla zabıtanın çalışma statüsü aldığı maaş tutarını doğrudan etkilemektedir.

Zabıta Kime Denir?

Günümüzde zabıta denilince belediyelere bağlı olarak görev yapan memurlar akla gelir. Yerel yönetimlere bağlı olarak görev yapan zabıtalar belediye kanununda yer alan hükümler çerçevesinde çalışmaktadırlar. Zabıtaların emniyet güçlerinden farkı ise silah taşımamalıdır.

Türkiye’de gümrük zabıtası, orman zabıtası ve belediye zabıtası gibi çeşitler bulunmaktadır. Çalışılan kuruma bağlı olarak zabıtanın bağlı olduğu kurumun görev ve sorumlulukları, bağlı olunan Bakanlık tarafından belirlenir. Belediye zabıtasının görevi belediye sınırlarında kamu düzenini sağlamak olurken orman zabıtasının görevi ise Orman Bakanlığı tarafından tanımlanan görev ve sorumluluklarla sınırlıdır.

Zabıta Ne İş Yapar Ya da Yapmaktadır?

Belediyelere bağlı olarak görev yapan zabıta örneğinden gidecek olursak, halk sağlığının tesisi başta olmak üzere Başkanlık Makamının belirlediği görev ve sorumlulukları yerine getirme zabıtanın asli görevleridir. Belediyenin iç işleyişine göre değişmek kaydıyla sabit bir bölgede görev verilebilirken, mobil olarak görev yapan zabıtalar da bulunur. Mobil zabıta ekipleri özellikle son yıllarda revaçta olan bir Çalıştırılma şeklidir diyebiliriz.

Belediyelere bağlı olmayan başka kurumlarda görev yapan yukarıda örneklerini verdiğimiz zabıta memurların farklı sorumlulukları da bulunmaktadır. Bu sorumlulukları ise bağlı olunan Bakanlık tarafından belirlenmiştir.

Belediyeye bağlı zabıtaların görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir:

  1. Halk sağlığını tehdit edecek faaliyetlerin önlenmesi ve engellenmesi,
  2. Ruhsat almadan açılan işyerlerini tespit ederek gerekli cezai uygulamaları yapmak,
  3. Özellikle gıda firmaları başta olmak üzere halk sağlığı ile ilgili görevleri çerçevesinde rutin veya baskın denetimlerde bulunmak,
  4. İşletmenin ruhsatı olsa dahi sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini tespit etmek ve gerekli denetimi yaparak gerekirse cezai işlem uygulamak,
  5. Belediye sınırları içerisinde açılan semt pazarlarında denetim de bulunmak,
  6. Ruhsat almadan izinsiz bir şekilde satış yapan kişi ve kurumları tespit ederek tespit etmek,

Zabıtalık Şartları Neler 2022

Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi zabıtalar bazen işçi bazen de memur statüsünde işe alınmaktadırlar. Diğer Kurumlarda olduğu gibi memur statüsünde işe alımlarda KPSS sınavına girme ve 70 baraj puanı şartı gerekmektedir. Son yıllarda yapılan zabıta alımlarında istenen öğrenim düzeyi şartı ise lisans mezun olmak ve KPSS P93 puan türünden yüksek puan almak diyebiliriz. 4 yıllık fakülte bitiren kişilerin memur pozisyonunda zabıta olma ihtimalleri diğer öğrenim düzeylerine göre daha yüksektir. Ancak lise mezunları da KPSS puanı ile memur olarak zabıta olabilmektedirler.

Zabıta alımı ilanları belediyeler tarafından ilana çıkılarak duyulmaktadır. Her belediye zabıta alımı şartlarında farklı koşul isteyebilir. Zabıta alımı ilanlarındaki ortalama şartlardan birisi KPSS’de en az 65 puan almak örneğini gösterebiliriz.

Diğer memurlar da istendiği gibi zabıtalarda da başlıca şu şartlar istenmektedir:

  1. TC Vatandaşı olmak,
  2. Kamu haklarından mahrum bulunmamak ve yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak,
  3. Ortaöğretim yani lise diplomasına sahip olmak,
  4. Erkek adaylar da 175 cm, kadın adaylar da ise 165 cm’den büyük olmamak

Zabıta Maaşı Ne Kadar 2022?

Memur statüsünde bir belediyede zabıta olarak işe başlayan kişi 9/1 kadro derecesi ile göreve başlatılır. 2022 yılının ocak ayı itibari ile zabıta maaşı 5.868,00 liradır. Kıdem yılları daha ilerlemiş olan ortalama bir zabıta memurunun maaşı ise yaklaşık 7.000,00 TL civarındadır. Kısaca 2022 yılı ilk altı ayı için zabıtalar 6000 TL ile 7000 TL arasında maaş almaktadırlar diyebiliriz.

Temmuz 2022 itibari ile memur ve memur emeklilerine yapılması beklenen yüzde 40’lık zam gerçekleşmesi dahilinde 2022 yılının ikinci yarısı için en düşük zabıta memuru maaşının 8.500 TL -9000 TL civarına ulaşacağı düşünülmektedir.

Üniversite Mezunu Zabıta Maaşı Ne Kadar?

Lisans eğitimini tamamlayarak zabıta olan adaylar, lise mezunu zabıta memurlarına göre yaklaşık 500 ila 800 TL arasında daha yüksek oranda maaş almaktadırlar. Yine 2022 yılının ilk altı ayını baz alacak olursak üniversite mezunu zabıta maaşı 7.000 TL civarındadır. Temmuz 2022’de yapılacak zamla beraber bu maaş 10.000 TL’yi geçecektir.

İşçi Zabıta Maaşı Ne Kadar?

Zabıtaların tamamının memur statüsünde istihdam edilmediğini bazı kurumların işçi statüsünde zabıta alımı yaptığını daha önce söylemiştik. Belediyede işçi statüsünde görev yapan zabıtanın maaşı asgari ücretin minimum 1000 TL üzerindedir. Bilindiği üzere Belediyeler’deki işçi maaşları, belediye ile İşçi Sendikası’nın toplu sözleşme protokolü ile belirlenmektedir. Bazı belediyelerde işçi statüsünde ki zabıtalara düşük ücret ödenirken bazı belediyelerde 2 katı oranında maaş verildiği bilinmektedir.

İşçi zabıta maaşı 2022 yılının ocak ayı itibari ile 6.000 TL civarında olduğu biliniyor. Mesleğe yeni başlamış işçi zabıta maaşı 5.500 TL ile 6.500 TL arasında iken 2022 yılının 2. yarısı itibari ile bu maaşlara 2.000 TL civarında zam gelmesi beklenmektedir.

Emekli Zabıta Maaşı 2022

Zabıta olarak memuriyete başlayan bir kişi emekli oluncaya kadar genellikle aynı statüde çalışmaktadır. Dolayısıyla zabıta memuru, diğer kurumlara örneğin V.H.K.İ. statüsünde geçebilmekte ya da belediye içerisinde zabıta müdürlüğüne kadar kariyer yükselmesi yapabilmektedir. Zabıta olarak emekli olan bir memurun emekli maaşı 2022 yılı ilk altı ayı için 5.500 liradır. Bu zam oranı 2022 yılının ikinci yarısından itibaren yaklaşık 1.500 TL civarında zam geleceği düşünülmektedir.