Yolluk, asıl görevli bulundukları yerden başka yerlere geçici veya sürekli görevle naklen atanan memur ve hizmetlilere görevlendirildikleri yerlerde veya yeni görev yerlerine taşınmalarından dolayı yapacakları ek masraflara karşılık olarak yapılan ödemelerdir. 1954 yılında kabul edilen 6245 sayılı Harcırah Kanunu hala yürürlüktedir. Harcırah; görevli bulunulan yerden başka bir yere geçici veya sürekli görevle atanan memur ve hizmetlileri, gönderilen yerlere gitmelerinde yapılacak masrafların karşılanması için verilen ek ödemedir.

Sağlık Personeli Dönem Tayini Yolluk Ödemeleri!

Sağlık Bakanlığı 2022 Temmuz Dönemi iller arası yer değiştirme  başta olmak üzere birçok mazerete dayalı tayinle yer değişikliği yapmaktadır. Çalışanların, iller arası yolluk miktarlarını diğer ödeme kalemlerini hesapladığımız gibi yine hesapladık.

Yolluk Ücreti Önemli Notlar!

  • Yolluk ücreti iller arası km hesabı: Çalışılan il ile tayinin çıktığı il arasında ki kilometre bulunur.
  • tabloda bulunan "seyahat süresi için yevmiye" değeri, seyahatin 1 gün içinde yapıldığı düşünülerek hesap edilmektedir. 1 günden uzun süren seyahatler için bu değer gün sayısı ile çarpılarak hesap edilir. 24 saati aşan kesri tam gün sayılır.
  • Alınacak Ücret üzerinden binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisi yapılabilir.
  • Aile fertleri: Memur ve hizmetlinin, harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu usul(anne-baba) ve füruu(alt soy) ve erkek ve kız kardeşlerini; ifade eder. Aile fertleri 4 ten fazla olsa dahi tüm fertlerin yol ücretleri karşılanır.
  • Ünvan ve dereceye bağlı yevmiye katsayıları her yıl Bütçe Kanunu' nun H cetvelinde belirtilir.
  • Harcırah alacak kişinin memur olan eşine verilecek harcırah hesaplamasında, kilometre başına yurtiçi gündeliğinin yüzde 5'i olarak yapılan hesaplama yüzde 2,5 olarak esas alınacaktır.
  • Kadro- Derecesi 1 ila 4 arasında olan ve evli olmayan bir memur için Otobüs, uçak, şahsi oto, vb ulaşım için tek yön 1500,00 TL ücret tutmaktadır.

Yolluk Ücreti Kimlere Verilir?

Harcırah aile masraflarını da içermektedir. Bu konuda 6245 sayılı kanunun 2. ve 3. maddesinde aile masrafları da belirtilmiştir.

EN UZAK İL YOLLUK HESAPLAMA

EN YAKIN İL YOLLUK HESAPLAMA

Yolluk, devlet memurlarının;

  1. Memur veya hizmetli olmamakla beraber kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere, 
  2. Kadrosuzluk dolayısıyla açıkta kalan memurlara ve bunların aile fertlerine,
  3. Hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulundurulanların sevkinde ya da refakatle görevlendirilen erbaş ve erlere verilir.

Harcırah (Yolluk) Unsurları Neler?

Aşağıdakilerden birini, birkaçını veya tamamına müstahak olabilir; 

  • Gündelik
  • Yol gideri
  • Aile gideri
  • Yer değiştirme gideri

Yol Harcırahı (Yolluk) Ne Zaman Ödenir?

Tayini çıkan personel, yol için harcadağı masraf belgelerini, tayin evraklarının yanında İl Sağlık Müdürlüğünde görevli mutemetliği teslim etmesi gerekmektedir. İl içerisinde yapılan yer değişikliği sonucunda ise yukarıda anılan evraklar yine İl Sağlık Müdürlüğünün Mutemetlik biriminde yolluk birimine bakan masaya teslim edilmelidir. İl Sağlık Müdürlüklerinde yol harcırahı ödemelerine destek hizmetleri daire başkanlığı bakmaktadır. 

Yurt içinde yer değiştirme gideri nasıl hesaplanır?

Kendisi için yurt içi yevmiyesinin yirmi katı,Harcıraha müstehak aile bireylerinin her biri için yurt içi yevmiyesinin on katı Bu ölçü yurt içi yevmiyesinin kırk katını aşamaz,
Her km veya deniz mili başına, yalnız kendisi için yurt içi yevmiyesinin yüzde beşi,
olarak hesaplanır. Bu vaziyete göre harcıraha müstehak memur veya hizmetlinin daha önceki misyon mahallinden yeni misyon mahalline soyulan memur veya hizmetli eşine c bendi uyarınca hesaplanacak ölçünün yarısı ödenir.